Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Археолози откриха най-ранното раннохристиянско погребение край Бургас
Автор: Ливия Кукова 15:55 / 03.02.2024Коментари (1)9318
©
Деултум е най-старият римски град на България, основан още 70-та година след Христа от пенсионирани римски военни от VIII Августовски легион по заповед на императорите Деспасян и неговият син Тит. Това са същите тези, които са разрушили Йерусалим при въстанието на евреите. Градът е разположен само на 15 км. от Бургас в югозападна посока по пътя за Средец и Елхово, разказа за предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ проф. Людмил Вагалински, ръководиел на проучванията на Деултум. До обекта се стига по първокласен асфалтов път, което го прави изключително достъпен за туристите.

"Има може би най-добрата археологическа база в България с чудесен музей на място, който показва богата култура, която е имал този град. Той се развива много успешно в периода края на I – VI век. Преживява различни катаклизми – варварски атаки, дори и земетресение, но се е справил. Нещо повече. По време на раното средновековие е много важен стратегически център на границата между Първото българско царство и Византия. Там са намерени печати на Цар Борис I, които сега се съхраняват в Националния исторически музей. Някои дори допускат, че именно там царят се е покръстил със своето семейство, което е трудно доказуемо, но така или иначе Деултум е не по-малко важен и през ранното средновековие“, каза още проф. Вагалински.

Той добави, че от Деултум започва така наречената Българска китайска стена – това е една гранична укрепителна линия, която е дълга цели 140 км., изградена е през VIII век и започва от Деултум до крепостта Констанция, Симеоновград.

"Разкопките там започнахме с екипа ми през 2003 година и за последните 20 години имаме много сериозни успехи. Архитектурата, която е разкрита, говоря за фортификация, тоест за крепост, за храма на римския император, бани, терми, обществени жилища, улици и така нататък е запазена на метри височина. Идват много туристи, но смятам, че още не сме успели да го популяризираме достатъчно“, прибави професорът.

През 2023 година екипът на проф. Вагалински успява да направи много големи и интересни открития в Деултум, които също, както при античен град Хераклея Синтика, носят много добри познания от историческа гледна точка.

"В южния некропол на града екипът, който работи там, защото ние сме няколко екипа, попаднаха на най-ранното раннохристиянско погребение в България. Това е нещо, което за първи път споменавам в ефир, използвайки вашата медия. Тепърва ще има информация за него. Някъде около 200-та година. Има надпис, който го придружава, затова сме сигурни в откритието. Изключително - най-ранното раннохристиянско погребение у нас. Открихме и много интересен надпис, който се оказа най-стария надгробен надпис от Деултум, който се датира около 100-та година след Христа. Надписът е на латински и дава изключително важна информация за административното устройство на града – как се е управлявал, кои са били хората и как са били структурирани. Деултум е колония – най-висшата административна единица. Колониите буквално копирали Рим като на Балканите са само 15, в провинция Тракия са само 2 – едната е на наша територия Деултум край Бургас, втората е в днешна турска Тракия, но тя изобщо не се проучва“, допълни проф. Вагалински.

От думите му стана ясно, че миналата година са спечелили един доста мащабен научен проект във фонд "Научни изследвания“, който е класиран на първо място. Така през следващите три години ще трябва да бъде проведено дигитализиране и популяризирани на богатата материална култура и история на града.

"Говорейки за Средновековието, пак миналата година, открихме много интересен оловен печат, на много важен византийски съновник от VIII – IX век. Той е бил патриций, протоспатарий. Управлявал е една от големите административни области на Византия. Въобще този най-стар град на България носи много информация, надявам се и за него финансирането да бъде добро през 2024 година“, подчерта проф. Вагалински.

На обекта работят три различни екипа – първият е с ръководител Красимира Костова от местния музей в Средец. Те проучват много сложен обект, а именно големите обществени бани. Доц. Христо Прешлинов е ръководител на втория екип, който проучва храма на императора. Там е намерена бронзова статуя, най-точно запазения портрет на император Септимий Север, много рядък случай на бронзова статуя. Той е изложен на място. Проф. Вагалински пък работи по отбранителната система на Деултум и ръководи и трите екипа.

"Хубавото е, че обучаваме млади хора, заедно с фондация "Балканско наследство“. Учим младите хора как да обработват керамика, стъкло, как се работи с човешки останки от древността, има лаборатория на обекта, богата библиотека и паркинг за туристите. "Добре дошли“ са всички, които искат да посетят Деултум и да се докоснат до историята“, каза още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.02.2024 г.
0
 
 
Тази т. нар. отбранителна линия от Дебелт до Констанция е известната "Еркесия", която е изградена не през VIII, а през IX в.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: