Археолози се натъкнаха на златна находка при крепостта Русокастро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:15 / 01.09.2017
2020
При разкопките на крепостта Русокастро това лято археолозите откриха още една златна находка. Край разкритото преди няколко дни монументално каменно стълбище е намерена златна монета - перпера, отсечена в периода 1325-1328 г. На лицето е представена св. Богородица, а на обратната страна - Исус Христос и византийските императори Андроник II и Андроник III Палеолог.

Това е втората златна монета от първата половина на XIV в., открита при разкопки на крепостта Русокастро. През 2016 г., пред западната крепостна стена, е открита друга подобна перпера, отсечена в периода 1341-1348 г.

Анализът на монетните находки от сезон 2017 тепърва предстои. Освен златните, тази година са открити многобройни медни монети, сред които такива на българските царе Константин Тих и Иван Александър. От сребърните монети са открити такива на цар Иван Александър, на Венеция и на Атинското херцогство. Детайлният анализ на монетите ще бъде изготвен след като те бъдат почистени и консервирани в реставрационно ателие.

Разкопките на крепостта Русокастро са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей -Бургас. Те са финансирани от Община Камено, Министерството на културата и Национален исторически музей.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).