Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Архитект на ДПС строи скандалния сарай в Росенец
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 15.10.2014Коментари (0)2119
© Биволъ
Подписът на арх. Калин Тихолов като пълномощник на управителя на фирмата "Хермес Солар" стои на строителните книжа за мащабния строеж, който никне в момента на самия морски бряг в Парк Росенец - показа проверка на "Биволъ". Той е подписал от името на Мустафа Шан договор за строителен надзор с фирма "ЗТ Консулт" ЕООД.

До неотдавна фирмата "Хермес Солар" ООД е била мажоритарна собственост на секретарката на покойния Ахмед Емин - Хайрие Хаджийска 85%. Бившият управител Мустафа Шан е имал 5% от дяловете.

Както писа "Биволъ" в свое разследване за строежа "Хермес Солар" има 18 млн. дългове към КТБ, по които има просрочия на лихви. Това обаче не пречи на фирмата да налива пари във внушителния градеж, видим само от морето.
Архитект на ДПС

Калин Тихолов е бил водач кандидат за общински съветник на Движението за права и свободи (ДПС) в Несебър на местните избори през 2007 г. Името му придоби национална известност като автор на схемите "Дюнигейт" и след като правителството Орешарски го назначи за министър на инвестиционното планиране. Назначението предизвика рязка обществена реакция и арх. Тихолов остана министър само за няколко часа, след което беше сменен с приближения му Иван Данов.

Името на Тихолов изплува в почти всички мащабни далавери и скандални проекти за застрояване на Южното черноморие. Той е автор на много ПУП-ове в Несебър и също така има над 25 покупко-продажби на различни имоти в района. Покрай "Дюнигейт" стана ясно, че Тихолов е подал заявления за 18 дка държавни гори в района на Несебър, които да застрои.

Разследване на "Биволъ" доказа документално, че Тихолов и Йордан Цонев са главните печеливши от изключително нагла схема за присвояване на стотици декари на първа линия в Парк Странджа чрез фалшиви адвокатски пълномощни. Парцелите стават собственост на фирми на Тихолов и дори лично негови, на Цонев и на членове на техните семейства. Схемата е разкрита от прокуратурата, но извършителите - петима бургаски адвокати, останаха ненаказани заради изтекла давност.

Калин Тихолов е автор на ОУП на Община Царево, предвиждащ застрояването на целия бряг и на всички имоти на Цонев и Тихолов придобити от измамната схема. Заради този ОУП, който общината брани по матросовски, България получи наказателна процедура от ЕК.

Разрешително за строеж за 7 работни дни

Всички строителни книжа за "сарая" в Росенец са обработени и одобрени само за 7 работни дни. "Хермес Солар" внася документите в общината на 19.06, а на 30.06 т.г. е подписано разрешителното за строеж.

Подобна експедитивност не е изключение в проектите свързвани с Тихолов. Kакто показа скандала "Дюнигейт", буквално за дни са издавани съгласувания и разрешителни, за които нормалната процедура трае месеци.

Прокуратурата вероятно има отговор на въпроса дали проблемите в КТБ, която е основен кредитор на "Хермес Солар" с 18 млн. лв., имат някаква връзка с тези дати. КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а в дните преди квестурата според БНБ са били унищожени "съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв." "Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев. - уточняваше се още в прессъобщението на БНБ.

Строежът на мястото на бившата ветроходна база с яхтено пристанище в Парк Росенец (Отманли) започва официално на 22.07. Четири дни по-рано секретарката на Ахмед Емин се разделя със собствеността си във фирмата. Снежана Карова изкупува 90% от капитала от Хайрие Хаджийска (85%) и Мустафа Шан (5%) и става управител на мястото на Мустафа Шан, който е подписал всички строителни книжа лично или чрез Тихолов.

Изпълнител на строежа е "Главболгарстрой", като цената не е известна, но със сигурност може да се каже, че темповете на строителството са впечатляващи.

Строи се ударно, но дискретно

Сега достъп до мястото няма. Пътят е преграден с бариера и пазен от охранителна фирма. Преграждането на пътя е одобрено от гл. арх. на Бургас заради утвърден "План за безопасност и здраве", разясниха от общината след въпрос на Биволъ. В протокола за откриване на строителната площадка обаче е записано, че "не се заема улично платно".

Колко да са високи 11,67 м.?

От строителните книжа става ясно, че проектът за сградата има кота корниз 7.35 м. и кота било 11.67 м. С просто око се вижда обаче, че строежът се възвишава над тези параметри. На снимката е монтирана проекция на стандартен контейнер висок 2,6 м., който се намира пред строежа. От пода на приземния етаж, до най-високата точка се вместват 7 контейнера, което прави близо 18 м., доста над разрешеното било от 12 м. При това не е отчетена перспективата, която дава бонус на строежа.

"Биволъ" зададе въпроси на ДНСК дали е извършен задължителния последващ контрол на строителните разрешителни и получи утвърдителен отговор. Има обаче основателни съмнения, че контролът е бил извършен в законоустановения срок. След интереса, проявен от медията, книгата с хартиения регистър на дейностите странно защо е заключена в сейфа на шефката на РДНСК Ваня Радева. Според източници на "Биволъ" това е прецедент. Тук прокуратурата би могла да проведе разследване за това дали контролът е извършен надлежно като разпореди и необходимите разпити на длъжностни лица.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: