Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Багери край "Корал" отново вдигнаха на крак природозащитниците
Автор: Екип Burgas24.bg 10:27 / 24.07.2013Коментари (0)1394
© Атанас Русев
Върху терен, граничещ с южния край на плажа "Корал" е започнало строителството на масивна ограда, съобщи днес Атанас Русев, от гражданското сдружение "Да запазим Корал". Русев публикува снимка отпреди два дни на която се вижда багер, извършващ изкопни работи. В кратката информация към нея той информира, че "на 45 дка земя се изгражда незаконна ограда, копае се с багери в разгара на летния сезон и се ограничава достъпа на граждани до плаж "Корал".

"В никакъв случай не става дума за строителство на плажната ивица, каза Сава Чоролеев, управител на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Прайм пропърти" собственик на въпросния терен. Това е частен имот в близост до пясъчната ивица, който заедно с други подобни терени наоколо до този момент не беше ограден, а това даваше свободен достъп до тях на недобросъвестни ползватели, които разполагаха там палатките и караваните си", обясни Чоролеев.

Според него в момента се изгражда временна ограда, за чието поставяне не е необходимо издаването на строително разрешение.

"Прайм пропърти" има повече от 200 акционери, физически и юридически лица, каза управителя на компанията. Мое задължение е да защитавам интересите и собствеността им и по тази причина предприех поставянето на заграждението. Тъй като собствениците на караваните, които през лятото се разполагат там замърсяват района, ние нееднократно сме били санкционирани от общинските власти в Царево и дори имаме предписание от полицията да оградим имота си, за да го охраняваме сами срещу превръщането му в нерегламентиран къмпинг", информира още Сава Чоролеев.

Пак според него дори и в момента върху дюните на плажа без схема, разрешение и необходимата инфраструктура са поставени каравани и палатки.

"При последното си посещение на имота ни край "Корал" аз и други представители на собствениците станахме свидетели на това, че върху него са поставени тоалетни и навеси. Това беше и последният повод да предприемем ограждането".

От сдружението "Да запазим Корал" обаче твърдят, че според заповед, издадена от общинската администрация в Царево в рамките на туристическия сезон, който започва на 15 май и продължава до края на септември, в района не могат да бъдат извършвани никакви изкопни работи, тъй като това нарушава спокойствието на почиващите.

"Става дума за изкоп с дължина поне 400м. и дълбочина около 1.5м., каза Атанас Русев. При това положение дори да нямат нужда от разрешение действията, извършвани от собстевинците на терена, са в противоречие със заповедта на кмета на Царево".

Според него съществува и друг проблем. "Поставянето на подобно заграждение възпрепятства свободния достъп на граждани до плажа, което е нарушение на конституцията", каза още Русев.

На противоположното мнение е Сава Чоролеев. "Никой не може да минава за по-направо през чужд имот, обясни той. Територията около плажа има план, на който ясно са очертани подходите към пясъчната ивица. Всеки, който иска да стигне до нея може да ползва пътя, за да не минава през терена, собственост на "Прайм пропърти".

В началото на тази година проблеми с терена, който в момента дружеството огражда, стана повод за изслушване в комисия за корупция по високите етажи на властта на бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тогава тя съобщи, че е сезирала прокуратурата с искане за отмяна ан всички издадени разрешения за строеж на първа линия на плаж "Корал".
"Законът не ни разрешава да отменим всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна, каза тогава Павлова. Затова сезирахме прокуратурата".

На самия бряг на плаж "Корал" има проекти за общо три големи имота. Два от тях, за които има подробни устройствени планове, са от 2004 г. и 2006 г. и са в двете крайни части на плажа. Те предвиждат строителство на голямо ваканционно селище.

"Тези планове са влезли в сила и са в нарушение на съществуващия закон, според който в т. нар. Зона "А" не може да има такава височина и плътност на застрояване, каза през януари т.г. Павлова. Въпреки това през 2010 г. тези инвестиционни проекти са били одобрени от община Царево и разрешенията за строеж са били издадени".
Според бившия министър, назначената от нея проверка е показала, че тези два имота страдат от "стандартните пороци".

Става дума за предвидено голямо застрояване, липса на инфраструктура и на екологична оценка. Пас според казаното от нея пред парламентарната комисия за разкриване на корупция по високите етажи на властта Законът не разрешава отмяна на всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна. Точно по тази причина МРРБ е сезирало прокуратурата.

За третия имот са били издадени разрешения за строеж на 21 декември 2012 г. и са базирани на подробен устройствен план, одобрен през 2005 г. Той не отговаря на Закона за черноморското крайбрежие, който предвижда по-малка плътност на застрояване, каза Павлова пред депутатите. Според изнесената от нея информация инвестиционният проект е одобрен през 2010 г. Издаденото разрешение е незаконосъобразно поради това, че проектът няма актуална екологична оценка. Актуалността на проекта е изтекла през 2011 г., липсва довеждаща инфраструктура, не е предвидено присъединяване към ток, водопровод, канализация и това дава основание да бъдат оттеглени разрешенията за строеж на този обект.

Днес пред Дневник Сава Чоролеев каза, че поставянето на оградата, станала причина за протеста на сдружението "Да защитим Корал" не е свързано с предстоящо строителство. "Ако това се случи, то ще бъде съобразено с всички изисквания на закона", коментира той.

Чоролеев каза също, че утре ще разпространи официално становището на "Прайм пропърти" за случващото се край плажа. То щяло да бъде придружено със снимков материал за това как концесионерите на "Корал" нарушават Закона за Черноморското крайбрежие.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 4
25.07.2013 »
07.10.2010 »
18.08.2010 »
17.08.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: