Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бетон се лее в … Райския залив
Автор: Екип Burgas24.bg 15:33 / 27.06.2011Коментари (3)2695
© btv
Почиващите на Райския залив край Созопол се оплакаха, че строежите отнемат достъпа им до морето. Когато отиват на почивка на вилата си, Станка и съпругът й установяват, че няма как да стигнат до морето.

"Ние сме изненадани, че толкова бързо са успели да засипят брега, да сложат тези колони, да нямаме никакъв достъп до морето", заяви Станка Костова. "Тонове пръст се носят отгоре, от високото, насипват се тук, идва трактор, трамбова и прави ето това бетонно безобразие на Райския залив. Местните, с който съм говорила, са ужасени, че такъв красив град го превърнаха в бетонна крепост."

След жалба в общината Костови получават обяснение, че могат да стигат до плажа по улица, която се оказа заградена. Още през 2009 година е констатирано, че оградата е незаконна и трябва да бъде премахната. Вместо това, пред желаещите да се изкъпят в морето изниква ново препятствие - бетонни колове.

"Ние ограждаме имота, който е на възложителите. Не ограждаме достъпа до плажа", обясни Владимир Тренев - технически ръководител на обекта.

Инвеститорът, който е от Варна, обясни по телефона, че има скица за имота, който е купил от частник. Част от строежа обаче е захапал и скалите.

И друга пътечка стига до морето. Тя обаче също води до частен имот. Още в края на миналата година проверка на регионалното министерство е установила, че "не е спазено изискването от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за осигуряване на свободен и безплатен достъп до морския бряг и плажа". Както и "че заливът действително е обграден от всички страни по сушата с имоти частна собственост и до него няма достъп".

От общината в Созопол не знаеха за новия строеж, но посъветваха потърпевшите да подадат нова жалба.
Продължават строежите и в Слънчев бряг. Бетон се лее пред прозорците на туристите. Изгражда се апартхотел, който има разрешително за строеж от април тази година. Шумът от строителните дейности спира само за час по обяд, когато строителите за кратко си почиват.

Почивката на туристите е пред провал. "Шумът започва в 8-9 часа сутринта. Това е строителна площадка, а не място за почивка. Когато идвахме ни уверяваха, че се строи само през зимата. Ако има неща за довършване - добре, но то не е така, тук кранове работят. Това, което се получава, е един непълноценен отдих.", коментираха потърпевши. Хотелиери и туроператори са засипани от жалбите на възмутени летовници.

"Не спираме, защото собствениците ни уверяваха, че имаме взето някакво разрешение от общината да строим", казаха от фирмата. От общината са категорични, че не е възможно някой да е получил разрешение да строи в разгара на сезона и ако някой го прави, то е незаконно.

И двете най-посещавани от туристи общини от Южното Черноморие се оказаха изненадани от несекващото строителство. Минималната глоба, която трябва да бъде наложена, е 10 000 лева. Глобите обаче не стряскат нарушителите, защото процедурата по събирането им е дълга и сложна.

С пълна сила продължава и строителството в Равда, Свети Влас и в други курорти по морето. Миналото лято в Свети Влас бетоновоз уби британска туристка и рани съпруга й.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Mick First
премахни филтъра

0
 
 
Уви, Райския залив беше Райски ...мнооогго отдавна
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: