Биляна Раева защитава поморийци срещу проекта за петролопровод

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:43 / 02.06.2009
1289
Биляна Раева специално ще покани в страната да дойдат експерти от кабинета на еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, които на място да проучат дали в проекта за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис са спазени всички европейски екологични изисквания и дали предвиденият метод отговаря на европейските стандарти. Основните опасения на гражданите са, че има риск от петролни разливи в морето, което би се оказало пагубно за околната среда и туризма в региона. През май т.г. 99% от поморийци гласуваха на специален референдум срещу проекта за петролопровод. Активността бе изключително висока - над 60% от гражданите отидоха да гласуват и да защитят чистота на Черно море, риболова и туризма.

След среща в Поморие преди 2 седмици, първият човек, който реагира на тревогите на гражданите беше евродепутатът Биляна Раева. Тя получи протестен сигнал от инициативния комитет в Поморие, сега „Сдружение чисто море". Поморийци са разтревожени от начина на разтоварването на танкерите да става чрез подвижна връзка в открито море на платформи (буйове) на 15 км от пристанище „Росенец", а не на твърд, безопасен терминал на самия бряг, както е било първоначално предвидено. Знае се за случая от 2 години, но дали всеки е информиран за различните технологии по петролопровода - така че хем да е полезен за България, хем да не застрашава околната среда, ще се опита да разбере Раева.
Тя поема щафетата да изпрати официалното оплакване на сдружението до експертите от кабинета на комисаря Ставрос Димас. До момента по информация на местните сдружения не е направена независима експертна оценка за въздействие на околната среда - ОВОС нито от българска, нито от гръцка страна, което абсолютно недопустимо за един проект.

Експертите ще бъдат запознати и с още един черноморски случай: развитието на ветроенергийните паркове в България в съответствие с опазването на природата. Община Каварна, с участието на Биляна Раева организират дискусионен форум на тази тема, на 19 юни, заедно с Асоциацията на производителите на екологично чиста енергия. На него са поканени хора от кабинета на Димас.


Виж коментарите (0)

Още по темата (305):
13.12.2017 Увеличават капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“
06.07.2017 Подготвяме с Гърция транспортен коридор Варна-Бургас-Александруполис-Кавала
24.02.2017 В Гърция скочиха срещу петролопровода "Бургас - Александруполис", готвят протести
16.02.2017 Търсят доброволци за събирането на подписи против "Бургас-Александруполис"
14.02.2017 Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
13.02.2017 Балони в небето дадоха знак, че градът не иска
"Бургас-Александруполис"
Още новини от Регионални новини:
Много неприятен инцидент с велосипед в карнобатско село
С 22 млн. лв. строят новата пречиствателна станция на язовир "Ясн...
Огромен проблем тревожи бранша по морето преди старта на сезона
Спешна помощ на плажа с джет, вместо с линейки?
Шофьорка от Русия направи голяма беля в Поморие
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).