Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургаски депутати настояват за реални обезщетения на фермерите в Странджа след чумата
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 05.07.2018Коментари (0)2331
©
Народните представители от ГЕРБ-Бургас са входирали питане до министъра на земеделието и храните Румен Порожанов в началото на седмицата. То ще бъде разгледано в зала и ще внесе повече яснота какво представлява болестта чума по дребния преживен добитък, как бе установена в посочения район на Странджа, установен ли е източникът на заразата и механизмът на заразяване, и най-вече как ще бъдат обезщетени собствениците на животни.

"Като народни представители от Бургаски регион сме ангажирани с казуса още от началото му, проведохме срещи с представители на МЗХ и БАБХ, за да получим официална и подробна информация от компетентните органи. Вече повече от седмица темата за умъртвените животни на територията на община Царево е обект на широк обществен отзвук. За съжаление видяхме как страховете на пострадалите животновъди и тежката ситуация, в която са попаднали, могат да се използват и за друг тип публичност. С взетите мерки ще се предотврати разпространението на опасното заболяване в други райони на страната. По този начин се спасяват здравите стада в региона и се запазва поминъка на хората“, коментира бургаският депутат Димитър Бойчев. Нейният колега Диана Саватева посети Кости за среща с фермерите и кмета Ангелов само ден след обявената кризисна ситуация.

Народните представители допълват, че са настоявали за адекватни обезщетения по компенсаторен механизъм. Животновъдите и не са сами в този труден момент, ние ги подкрепяме, те ще бъдат обезщетени. Това ни увериха от МЗХ И БАХБ. Млекопроизводителите от Бургаски регион, които бяха засегнати от временните забрани за обработка на продукцията им, също ще бъдат компенсирани. Апелираме за повече информираност по темата и навременност на подаването на информация от страна на отговорните институции с цел избягване на слухове по важни теми като тази“.

По данни на МЗХ И БАБХ през юни за първи път в България и ЕС са потвърдени огнища на болестта чума по дребните преживни животни в близост до турската граница (с. Кости, община Царево и с.Воден, община Ямбол). БАБХ обяви второ огнище на 28 юни 2018 г, в с.Кости. Предприетите са мерки за контрол и ограничаване разпространението заболяването, съгласно Заповед No РД 11-1184/28.06.2018г. на изпълнителния директор на БАБХ и Решение на Европейската Комисия No 2018/911. Принудително са убити по хуманен начин и обезвредени над 400 отглеждани дребни преживни животни в селото (овце и кози). В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от обл. Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: