Бургаските тракийци участваха в национална тракийска среща "Завръщане към корените"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 27.04.2015
1643
Над 130 бургаски тракийци взеха участие в VI-та Национална инициатива-среща "Завръщане към корените". Тя събра потомци на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Мероприятието се проведе в гр. Созопол през уикенда и над петстотин души от цяла България дойдоха да участват в нея. Официалните мероприятия бяха открити от Гено Пухов, председател на Тракийско дружество "Яни Попов" гр. Созопол с поднасяне на венци и цветя на паметниците на Яни Попов и Капитан Петко Войвода в градската градина.

Всички тракийски потомци написаха на лентички имената на дедите си, които окичиха на красиви венци над паметниците в знак на почит и памет към миналото. Програмата продължи с посещение на храма "Свети Георги", където всеки можеше да запали свещичка, а след това започна богатата програма в конферентната зала на Културния дом на гр. Созопол. Спектакъл "Завръщане към корените" посветен на тракийските и малоазийските българи с песни, хора, бит и обичаи и възстановки на събития от 1913 г. бяха сред най-атрактивните изпълнения.

"За нас е удоволствие, че толкова много от нашите членове изявиха желание да участват в срещата" - сподели Тодор Ангелов, председател на тракийското дружество "Екзарх Антим I", гр. Бургас. "Сега се готвим за следващите мероприятия, в които ще участваме, тъй като месец май е богат на събития, а нашите тракийци са над 700 души - активни и дейни".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Манастир от 11 век, некропол и много артефакти се разкриват при р...
Ученик пострада при опит да потуши пожар в Драчево
Катастрофа на пътя Варна – Бургас, пострада дете
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).