Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургазлии с инфаркт вече не могат да търсят помощ в Ямбол
Автор: Екип Burgas24.bg 13:17 / 23.02.2011Коментари (1)2654
© Burgas24.bg
Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол вече не може да осигурява безплатна помощ. Това съобщават от медицинското заведение в отворено писмо до бургаските медии. 

"Досега болницата поемаше всички случаи с инфаркт от Бургас и региона. С новите разпоредби на здравната каса, жителите на Бургас и региона са лишени от безплатен достъп до най-модерните методи в лечението на инфаркта", казват в писмото си лекарите.

Burgas24.bg публикува пълния текст на обръшението към медиите:

Уважаеми представители на бургаските медии,

Разчитаме на Вашето съдействие за уведомяване на бургазлии, че вече не могат да търсят безплатна помощ от Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол. Досега болницата поемаше всички случаи с инфаркт от Бургас и региона, а нейна линейка бе на разположение за бърз безплатен транспорт още при първите симптоми на инфаркт. Сега, с новите разпоредби на здравната каса, жителите на Бургас и региона са лишени от безплатен достъп до най-модерните методи в лечението на инфаркта.
Благодарение на методите на инвазивната кардиология, които ние прилагаме, болните с инфаркт се възстановяват бързо, не се инвалидизират и продължават да живеят като хора, които никога не са боледували от инфаркт. В продължение на години, благодарение и на Вашата помощ, сме провели десетки кампании за популяризиране на тези най-нови методи в лечението на инфаркта сред по-възрастните бургазлии, които са основно застрашени от това заболяване.
Ако инфарктът се лекува до третия час с методите, които ние прилагаме, смъртността е 5-6%. Ако се лекува с лекарства, непремахващи причината, смъртността е 11%. Ако се лекува по начина, по който лекуват 80% от болниците у нас, смъртността е 15-20% Дори пациентът да оживее, след това полуефективно лечение половината му сърце е умряло.
Методите на инвазивната кардиология в СБАЛК- Ямбол я направиха предпочитана за бургазлии болница. Спасили сме хиляди хора от Бургас и региона, при това без да се налага хората допълнително да заплащат за лечението, тъй като то се поемаше от здравната каса. Наша линейка бе на разположение на всички спешни случаи, тъй като бързата реакция при инфаркта е водеща - ако пациентът пристигне в наша болница един час от началото на болката, той 100% ще бъде спасен. На месец в СБАЛК по кардиология в Ямбол сме приемали средно между 20 и 30 граждани на област Бургас с остър инфаркт на миокарда.

За съжаление от вчера - 22 февруари, вече не можем да осигурим на бургазлии безплатен транспорт и лечение в модерната болница в Ямбол. Причината е в решение на Надзорния съвет на Националната здравно осигурителна каса от 21 февруари, според което броят на процедурите в инвазивната кардиология, извършвани на един ангиографски апарат се ограничават до осем на денонощиe. На практика това означава, че не можем да приемем повече от 8 пациента за 24 часа, макар и да имаме възможностите за това. Противно на всякаква общоприета логика и общоприетите принципи на хуманност, сега всеки пациент след осмия следва да бъде информиран за мрачната истина, че шансовете му за живот при миокарден инфаркт са драстично намалели. Това решение на касата обрича на смърт хиляди хора, погазва достъпа на пациента до модерно кардиологично лечение, за което всеки от нас е заплатил със здравните си вноски. Погазено е правото на лекарите съгласно Кодекса на професионалната етика свободно да лекуват пациентите си, без външно влияние или намеса върху професионалната им оценка, решения и действия.

Поради ограниченията на здравната каса Българският кардиологичен институт, който е собственик на СБАЛК-Ямбол отказа да подпише договор със здравната каса. Безплатният превоз на пациенти от Бургас и региона вече е спрян. Ако възникне спешен случай и пациентът иска да ползва наш транспорт до Ямбол, ще трябва сам да го заплати. Цената на превоза е 300 лева, тъй като включва освен оборудвана линейка и придружаващ лекарски екип, който поддържа живота му по пътя от Бургас до Ямбол.

С огромно съжаление споделяме всичко това, тъй като бургазлии наистина ще загубят достъп до качествена медицинска помощ, която сме извоювали заедно с тях в продължение на години! През лятото хората от цялото Южно Черноморие имаха на разположение и безплатни реанимобили, които осигуряваха светкавична реакция при инфаркт.

Въвеждането на ограничението е безотговорен абсурд в целия свят.

Практически възможността на една модерна и високотехнологична кардиологична болница да обслужва пациенти 24 часа в денонощието загубва смисъла си, а иначе това е основно европейско изискване за сключване на договори и с НЗОК. При ограничение до 8 инвазивни процедури на ден на апарата, денонощната готовност за лечение на остър миокарден инфаркт в една болница остава без оправдание - водещ е броят пациенти, независимо кога е възникнала заплахата за техния живот.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Камен Господинов
премахни филтъра

0
 
 
ЗАЩО В БУРГАС НЯМА ТАКЪВ ЦЕНТЪР ?!?!?!?!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: