Депутати от ГЕРБ питаха министър Ненчев защо не е предоставил Военно-почивния дом в Поморие на общината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:43 / 09.12.2016
1552
Народните представители от ГЕРБ Иван Вълков и Димитър Бойчев зададоха въпрос на министъра на отбраната Николай Ненчев.

На основание на писма от страна на общини в област Бургас и областния управител на Бургас с искания за прехвърляния на имоти от Министерството на отбраната (МО) и следствие на проведени разговори, бяха постигнати договорености. След това в сайта на министерството бяха качени графици за предоставяне имоти на общини, областен управител и ведомства през 2013-2014 г. В тези графици фигурират имоти с местонахождение в общините Бургас, Царево, Айтос, Средец и Поморие.

През 2015 и 2016 г. на сайта на МО бяха качени тези и други имоти със статут на частна и публична държавна собственост, находящи се в Бургаска област, с отпаднала необходимост за министерството, предвидени за осъществяване на разпоредителни действия - продажба през 2015 г. Към тях бе прехвърлен от публична в частна държавна собственост и Военно-почивния дом в Поморие.

Какви са мотивите, довели до това решение на Министерството на отбраната, попитаха депутатите от ГЕРБ?

Министър Ненчев подчерта, че графиците за предоставяне имоти нямат задължителен характер и много често общините не искали да стопанисват имоти, заради големите разходи.

От трибуната на Народното събрание Димитър Бойчев уточни, че конкретния случай не е такъв. Община Поморие е поискала да й бъде предоставен този обект. Било й е отказано, въпреки че общината е в добро финансово състояние и има възможност да инвестира в санаториума и да предоставя социална функция за служителите на министерството. 

Бойчев заяви, че в момента ситуацията е много притеснителна за работещите там, тъй като миналата седмица е имало среща между тях и представител на търговското дружество, което ще придобие собствеността на заведението. По думите на представителя от 2 февруари, когато ще влезе в сила постановлението на Министерски съвет, ще започне ремонт. Новите собственици очаквали всички работещи да подадат заявление за напускане, а след изтичане на ремонта щели да бъдат преназначени.

Вчера от санаториума са входирали заявление при кмета Иван Алексиев, с което го уведомяват, че им е свършило горивото, нямат възможност да се отопляват, което реално е прекратяване на дейността. Поискали са общината да им предостави пет тона гориво за отопление.

Министър Ненчев отговори, че решението за статута на почивния дом е било взето след Комисия и Съвет по отбрана. Министърът се е съобразил с мотивите на членовете, но не съобщи какви са те.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Ще позволят ли строежа на 28 вили близо до Ропотамо?
Ето каква присъда получи шофьорът на зърновоза-убиец, взел живота...
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Жестока катастрофа в Руенско! Жена се бори за живота си!
Много неприятен инцидент с велосипед в карнобатско село
С 22 млн. лв. строят новата пречиствателна станция на язовир "Ясн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).