Домашен социален патронаж в Средец навърши 30 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:13 / 14.02.2015
742
Домашен социален патронаж в Средец навърши 30 години. Празникът бе открит от управителя Райна Миларева, която приветства присъстващите и разказа историята на Домашния социален патронаж. На юбилея присъстваха социални работници от града, бивши и настоящи служители. 

Кметът на Средец Иван Жабов благодари на всички служители на социалната институция за всеотдайността, професионализма и разбирането към нуждите на хората, за които се грижат ежедневно. 

Той връчи на управителя на Домашен социален патронаж Райна Миларева юбилеен вимпел и грамота - 55 години град Средец. На празника по случай юбилея присъстваха и председателя на ОС Средец Динко Цъцаров, зам кмета Николина Дамбулова, директора на дирекция "ОЗКСДИМС" Сергей Стоилов, Радостина Праматарова - Директор на Дом за стари хора, Желязко Айрянов - Директор на Център за обществена подкрепа, представители на общинска администрация, ползватели на услугата и др. 

Специален гост на тържеството бе Бойчо Бойчев. Ветеранът от войната е един от първите ползватели на социалната услуга. Домашният социален патронаж е създаден през през юли 1984 година с решение на Общински съвет Средец. 

Капацитетът му е 31 лица, а право да ползват социалната услуга имат пенсионери, лица с намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 %, ветерани от войните, военно инвалиди и военно пострадали. 

През 1985 г. е доставена първата храна по домовете на потребителите. Персонала се увеличава с назначаването на две санитарки, започват работа и първия касиер, малко по-късно и първата медицинска сестра, която има грижата за проследяване на здравословното състояние на патронираните лица. 

Екипът се е помещавал в една стая, намираща се в сградата на Община Средец.

Днес социалната услуга предлага доставяне на храна по домовете, поддържане на личната хигиена и хигиената на обитаваното жилище, периодични посещения от социален работник , измерване на кръвно налягане и наблюдение на здравословното състояние на патронираните лица. 

Домашният социален патронаж се помещава в собствена сграда и разполага с административни офиси, кухненския блок, разливочни и складовите помещения . Използват се два автомобила за разнос на храна. Услугата обслужва 205 лица в гр. Средец и селата: Дюлево, Светлина, Драчево, Дебелт, Факия, Проход и Бистрец. Социалните работници се грижат и за обитателите на Дома за стари хора, за пациенти в МБАЛ Средец и учениците от училище ,,Св. Св. Кирил и Методий''.

Предстои по спечелен от община "Средец"   проект по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" да се закупи още един автомобил за разнос на храна и в планинските райони на общината. 

Домакините бяха подготвили за всички присъстващи на празника юбилейни грамоти и значки с логото на Домашен социален патронаж.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).