Дянков: И с вето на президента, законопроектът за увеличаване възрастта за пенсиониране ще бъде приет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:04 / 28.11.2011
1297
Дори Президентът да наложи вето върху законопроекта за увеличаване възрастта за пенсиониране той ще бъде приет. Това заяви в Созопол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на Burgas24.bg.

Реформата в пенсионната система по думите на Дянков ще помогне не само на настоящото, но и на следващите правителства. Първите положителни резултати ще са видими през 2015-17 година

Увеличаване на пенсионната възраст от началото на 2012 Дянков обясни така:

"Знаете, че в момента и не само в момента, от 99 г. насам НОИ е на огромен дефицит .Тази година дефицитът е близо 4 млрд. Това се плаща от данъците на всички останали граждани на държавата. Този дефицит реално с тази реформа ако се приеме в парламента , следващата година минимално ще се намали с около 40 млн. лева. Всъщност ние додаваме пари за 2012 година, за да можем да увеличим ниските пенсии. Реално за 2012 година ефектът ще бъде по-малък отколкото парите, които ние вече възнамеряваме да дадем, за да стане минималната пенсия 145 лева.

Но във времето 2014-15-16 година вече това ще дава доста по-голям ефект , така че до 2017 година да може , дори и тогава няма да е балансиран бюджета на НОИ, дори и тогава ще е на дефицит, но ще е на много по-малък . Та това е пример как ние вече мислим за края на следващия мандат, и дори на следващи правителства Така се прави политика, особено в криза. Мислиш за бъдещето- това се забелязва навън.В последната седмица сме се чули с почти всички останали финансови министри в Европа, пенсионната реформа вече 14 държави са направили подобни реформи в Европа .Това е бъдещето и заради кризата и заради демографската криза в Европа

На въпрос дали може по-плавно да бъде въведено увеличаването на възрастта за пенсиониране финансовият министър бе категоричен : "Реформата вече е в парламента и тя ще се гласува от парламента и ще влезе по начина, по който е .Това е единствения начин, това е отговорното мислене на държавниците. Пак казвам реално в този мандат това не ни помага особено.Ние всъщност за следващата година ще додадем,ако това влезе по този начин близо 10 млн лева допълнително, за да можем да увеличим минималните пенсии до 145 лева. Това ще помогне 2015-16 година. Но, ако не го заложим сега 2014-15-16 година бюджета ще трябва да плаща 5-6 млрд лева на година заради този огромен дефицит в НОИ"

Стачките в Държавната железница Дянков коментира така : Демокрация е , ако смятат, че за известно време трябва да стачкуват, да....тежка е обстановката, кризисна е обстановката, но това се прави във всички европейски държави. По-добре да се направи сега, вместо както нашите съседи и повечето европейски страни да да се правят много по-големи и много по-рестриктивни мерки. Ако не ги направим сега ще се направят след година две и тогава ще са много по-драконовски отколкото са сега."

Дянков не отговори на въпроса какво е бъдещето на БДЖ.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Катастрофа на пътя Варна – Бургас, пострада дете
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).