Дянков идва в Синеморец заради съкровището

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:09 / 29.09.2012
974
Вицепремиерът Симеон Дянков се очаква да пристигне днес следобед в Синеморец. Финансовият министър идва на неофициално посещение, за да разгледа лично тракийското сребърно съкровище, на което се натъкнаха археолози преди два дни.

Съкровището, намерено от екипа на проф. Даниела Агре край Синеморец е било скрито като в трезор между скалите, непосредствено до кулата, пред крепостна стена, която археолозите откриха преди няколко години. Там е бил домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос. Те са в съд, който е бил запечатан с олово и сложен в по-голям такъв, след което заровени между почти непристъпни скали, което ги е предпазило и от набезите на иманяри. Предполага се, че обитателите на богаташкия дом са ги скрили и замаскирали по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла.

Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на Антиох І и на Селескт, каза проф. Даниела Агре. Събирани са в продължение на 40 години. Монетите са в много добро състояние. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)

Още по темата (2):
28.09.2012 Съкровището в Синеморец било трезорирано между скалите
28.09.2012 Намериха монетно съкровище в Синеморец
Още новини от Регионални новини:
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).