Екологичната катастрофа от "Мопанг" вече е факт! Близо 2 млн. лева ще струва източването на мазута от кораба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:07 / 22.08.2018
9686
Мазут се появи и на плаж "Корал", сигнализираха почиващи в района. Според тях причината за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол кораб "Мопанг", съобщи bTV. Журналистът Михаил Заимов, който е и водолаз, пръв сигнализира за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб "Мопанг".

Той обяви, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно, информирал Морската администрация. По думите му, те са реагирали бързо и адекватно. Според Заимов в момента екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт.

"Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво", предупреди той. Заимов припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно.

Доброволците водолази са затворили около 80% от отворите, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. Според него те правят всичко по силите си, но в момента правомощията им са ограничени.

Припомняме, корабът, който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 г., изпусна голямо количество мазут на 12 август 2018 г.Своевременно бяха предприети мерки за овладяване на разпространението на горивото. Институциите уверяват, че няма опасност за живота и здравето на гражданите.

На 13 август, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ситуацията е овладяна, но трябва да се вземат мерки за източването на останалото количество мазут от подводния съд. Ден по-късно стана ясно, че две фирми се заемат с източването на останалото гориво от кораба, като също така са монтирани и 1000 метра заграждения.

Според геолога и водолаз Владимир Живков горивото от потъналите кораби е най-малката опасност. "Опасни са корабите, които ежедневно се движат в Черно море", допълва още Живков.

Виж коментарите (1)

Още по темата (7):
28.11.2018 40 % от дейностите по източване на нефта от "Мопанг“ приключиха, напролет продължават
12.09.2018 Източиха първите 10 кубика нефтоводна смес от кораба "Мопанг"
04.09.2018 Морето позволи! Операцията по източване на мазут от "Мопанг" започна
29.08.2018 ОЗБГ: Разливът от "Мопанг" се разраства, а управляващите лъжат, че всичко е наред
14.08.2018 Днес се очаква разливът край Созопол да бъде окончателно овладян
13.08.2018 Обследват с дрон изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол! Ето каква е причината за разлива
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).