Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Есенни пасажи“ превърна Несебър в морска столица на забавата и рибните изкушения
Автор: Екип Burgas24.bg 15:24 / 16.10.2017Коментари (0)2259
©
За пети път в продължение на три дни градът на ЮНЕСКО бе притегателен център на забавата, приятния релакс, различни рибни изкушения и множество културни прояви. Всичко това се случи по време на фестивала "Есенни пасажи". Наситената със събития, програмата стартира в петъчния следобед с откриване на изложбата на Сдружение "Арт Несебър 2017", в която всеки можеше да се наслади на около 60 произведения на изкуството на Видка Липчева, Йордан Йорданов и Радослав Ралев. Красотата на изобразителното и приложното изкуство срещна тази на словото, уловена от авторите, отличени в Националния поетичния конкурс на тема "Несебър", посветен на празника на града на ЮНЕСКО. Кметът на Несебър Николай Димитров връчи наградите на Лилия Христова, Мария Ганчева и Валери Станков и заедно с присъстващите на първата проява от фестивала изслуша въздействащите рими за магнетичния Несебър.

По време на откриването на фестивала градоначалникът Николай Димитров сподели, че "една от основните ни цели е освен да представим пред нашите гости бита и културата на Несебър, но и да удължим туристическия сезон в общината", допълни Димитров.

Малко по-късно в петъчния ден на пл. "Месамбрия" в Стария Несебър насъбралата се публика зарадваха изявите на Фолклорна формация "Българка" при НЧ "Яна Лъскова-1905", Танцова формация "Заря", както и народния певец Данислав Кехайов.

Един от акцентите в съботната програма бе конкурсът за най-вкусна рибена чорба, приготвена от местните риболовни кораби, който препълни площада в старата част на града с ценители, любопитни минувачи и гости, дошли специално да опитат вкусовите й качества. Малко преди да станат ясни резултатите, Хорът за стари градски песни "Блян" при НЧ "Яна Лъскова-1905", повдигна настроението с вълнуващ концерт. След това жури в състав Васил Заяков, Димитър Станков и Деян Божинов опита и отсъди първо място във вкусния конкурс за РК 41, "Нико" - второ място, а третото в надпреварата взе РК 29, РК 40 остана на четвърта позиция.
Рок-група "Мена" при НЧ "Яна Лъскова-1905" излезе на сцената в съботния следобед и изпя много хитови парчета, едно от които специално написана песен за града на ЮНЕСКО - "Есен в Несебър". Обичаният поп певец Любо Киров, който още с пристигането си поздрави сърдечно Светлин Карагьозов от група "Мена" , обърна внимание на всеки един свой почитател и не отказа снимка на никой. Неговото харизматично присъствие препълни пл. "Месамбрия", а голяма част от публиката припяваше и танцуваше на повечето песните, които изпълни звездата.

Още едно събитие привлече вниманието в съботния ден и то бе представянето на романа "Огледало за сънища" на Златина Бахова, един от финалистите в телевизионното предаване "Ръкописът". Авторката, която е учител по български език и литература в най-голямото училище на територията на Община Несебър, разказа увлекателно как е възникнала идеята за романа, колко време го е писала, през какви премеждия е преминала по време на работния процес. Златина Бахова сподели, че вече пише и втория си роман, който ще носи името "Крилете на пингвина". Културната проява, което се състоя в зала "Сочи" бе уважена от много нейни колеги и ученици от СУ "Любен Каравелов", които в края й се наредиха на дълга опашка за автографи.

Неделният ден също бе изпъстрен с участия на местни състави. На пл."Месамбрия" Фолклорна формация "Македонка" при НЧ "Яна Лъскова-1905", Обединена общинска школа по изкуствата - Несебър, и Хор за гръцки песни "Месамбрия" при НЧ "Яна Лъскова-1905" се погрижиха за доброто настроение, а публиката ги аплодираше силно. След края на празничната програма няколко популярни български хора, на които се включиха и част от присъстващите, сложиха финал на рибния празник.

И през трите слънчеви фестивални дни от сутрин до вечер гостите и местните жители похапнаха различни рибни вкусотии, предлагани от производители и ресторантьори на площад "Месамбрия". В средата на октомври, когато есенна е най-очарователна в един от най-магнетичните градове в България, фестивалът даде възможност да се разгърне другата, тиха красота на Несебър и неговите малките калдъръмени улички, водещи до октомврийското море.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: