Ето каква присъда получи Боби Хлебаря, пребил до смърт собствената си сестра

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
14:28 / 06.01.2022
2084
Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Борислав Стоянов – Хлебаря, признат за виновен в "причиняване по непредпазливост на смъртта на сестра си, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, чрез удари с ръце в коремната област". Престъплението е извършено в  Созопол на 17 юни 2018 година.

На основание чл.124, ал.1, предл. първо във вр. с чл.128, ал.1 във вр. с ал.2 и чл.54 от НК Борислав  е осъден на три години "лишаване от свобода“, което наказание е отложено за изпитателен срок от четири години. Съдът е определил на подсъдимия пробационна мярка "Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от една година и шест месеца.

Делото се разглежда за втори път от въззивната инстанция. С решение от 21.08.2020г. Бургаският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на окръжния съд. Решението е обжалвано пред Върховния касационен съд от подсъдимия, като с решение от 01.02.2021г. върховните съдии са отменили акта на втората инстанция и делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав.

При настоящото ново въззивно производство, Бургаският апелативен съд, спазвайки задължителните указания, дадени с отменителното решение на ВКС, е допуснал назначаването на комплексна съдебномедицинска експертиза в състав от лекар – специалист по съдебна медицина, лекар – гастроентеролог и лекар - хирург, чието заключение е било изслушано в хода на проведеното въззивно съдебно следствие.

След осъществената служебна проверка на присъдата на Окръжен съд – Бургас, въззивният състав e заключил, че в хода на наказателно производство и при постановяване на присъдата не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да представляват основания за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане на първоинстанционния съд.

Въззивният съд се е присъединил към заключението на първия, според което събраните доказателствени източници, установяват по безспорен начин възприета от двете съдебни инстанции фактическа обстановка по спора.

В решението си апелативният съд обстойно обсъжда заключенията на двете еднолични съдебномедицински експертизи, както и заключенията на вещите лица, изготвили повторната комплексна съдебномедицинска експертиза, назначена в настоящото въззивно производство.

 "Категоричен е експертният им извод, че леталният изход на пострадалата е настъпил поради причинените й травми, като ударите са й били нанесени точно на увреденото от тежкото чернодробно заболяване място – в коремната област, където се намира черният дроб“ - посочват в решението си апелативните съдии. Вещите лица са изключили тази травма да е получена при падане или при подскок, или да е резултат от естественото развитие на болестния процес. Изказали са становище, че отказът на пациентката да постъпи в болница и забавеното поради това лечение са отнели и минималните шансове за спасяване на живота й. Изтъкнали са обаче, че и при своевременно оперативно лечение на пострадалата, пак е могъл да се получи същия смъртен резултат.

Според въззивната инстанция авторството на престъплението в лицето на подсъдимия е безспорно доказано.

Заключението, че по отношение на тежката телесна повреда Борислав е действал с евентуален умисъл, апелативните съдии са намерили за правилно. Подсъдимият е допускал, че нанесеният юмручен удар би могъл да нарани тежко сестра му, но въпреки това я ударил в коремната област.

"Правилен и обоснован е изводът на първата инстанция, че смъртта на пострадалата като резултат от деянието на подсъдимия не се е включвала в умисъла му, защото нито е целял пряко този резултат, нито е допускал неговото настъпване, но е могъл и е бил длъжен да предвиди, че от агресивните му действия спрямо жертвата е възможно настъпването и на смъртта й. По отношение на смъртта на пострадалата подсъдимият е проявил непредпазливост, която се е изразила в небрежност – той е могъл и е бил длъжен да предвиди възможното настъпване и на смъртта“ – се казва още в решението на Апелативен съд – Бургас.

 Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на България.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
22.07.2020 Боби Хлебаря, пребил до смърт собствената си сестра, иска оправдателна
присъда!
18.09.2019 Няма да повярвате каква присъда получи Боби Хлебаря, обвинен в убийството на собствената си сестра!
04.02.2019 Боби Хлебаря получил предложение за брак в ареста! Измениха му мярката заради диабет
15.11.2018 Хлебаря пред Burgas24.bg: Бургас е най-добрият град за живеене... и най-удобният за умиране!
15.11.2018 Само в Burgas24.bg: Нова свидетелка потвърждава обвинението срещу Хлебаря! Преди да умре, Десислава й споделила, че "брат й я поступал“
19.10.2018 Само в Burgas24.bg: Разтърсващата изповед на Павлина: Дъщеря ми е мъртва, а за смъртта й набеждават сина ми! Не мога да го приема
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).