Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство посети Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 01.07.2014Коментари (0)663
©
Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство /ОГСН/- Денис Рикард посети община Несебър, за да се запознае отблизо с новата визия на града, както и с мероприятията които общинската администрация прави, за да запази във времето, културно-историческото си наследство. Той бе посрещнат от кмета на Несебър - Николай Димитров, зам.-кмета по "Бюджет и финанси" - Иван Гургов, зам.-кмета по "Туризъм и търговия" - Лазар Япаджиев и от началник отдел "Несебър - Световно наследство" - Златин Чаушев, пред портите на Стария град. След провеждането на работна среща, г-н Димитров придружи високопоставения си гост по туристическия маршрут "Духовен Път" по проекта "Вяра в Несебър".

След посещението на част от дипломатическия корпус, това е поредната визита на високо равнище, на която се обсъдиха актуални теми и въпроси. Коментираха се някои проекти, както и най-различни варианти за още по-пълноценно съдействие между Несебър и Организацията на градовете Световно наследство. Г-н Димитров запозна своя гост с интересни факти за Несебър, като изтъкна и голямата посещаемост на града, която е от близо 30-40 хил. туристи на ден, като те достигат около 100 хил. на 15 август - празника на град Несебър.

Г-н Рикард пък определи града, като уникален и коментира възможността му да стане евентуален домакин на конгрес на ОГСН през 2017г., като каза, че: "Конгресите са два типа - регионален и световен. Града е напълно достоен и има възможност да е домакин на регионален конгрес, поради близостта на летището, инфраструктурата, която отговаря на изискванията и легловата база за настаняването на достатъчно гости, така че от това, което видях досега, мисля че града е напълно достоен дори за световен конгрес".

Г-н Рикард също така изтъкна, че за него основен критерии е самият град и хората да имат истинско желание да живеят с това наследство, да се грижат за него и това е едно от нещата, които са му направили най-добро впечатление. Той добави, че местните хора са благоразположени и оценяват това, което имат и с общи усилия се опитват да го запазят. Впечатление у него е оставило и съпричастността към самата организация и че Несебър е много активен, като вече 30 год. участва в конференции и конгреси.

Г-н Рикард е успял да посети българско село и да се запознае отблизо с фолклора ни, както и с някои традиционни български ритуали като нестинарството, видял е народни носии и танци, опитал е от нашата кухня и е останал силно впечатлен от богатствата с които разполагаме.

Организацията на градовете световно наследство е основана на 8 септември 1993 в град Фес, Мароко. В организацията членуват 250 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, а Несебър е единственият български град в този списък, като той е и сред основателите на Организацията на градовете на световно наследство.

Поредното посещение от такъв ранг доказва и затвърждава името на Несебър, както сред градовете Световно културно наследство, така и като световна ценност, защото Несебър със своите природни и културно-исторически забележителности е перлата в короната на Българското самочувствие.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: