Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Години след трагедията все още няма наказани за смъртта на несебърско момиче
Автор: Екип Burgas24.bg 14:10 / 15.11.2011Коментари (0)1202
© Impact Press Group
След вчерашните разпити на последните свидетели по делото за нелепата смърт на 22-годишната студентка Гергана Велинова днес се очаква пред съда показания да започнат да дават експертите. Самото дело вече е към края си и има реален шанс почти 4 години след трагедията все пак да има наказани.

Младото момиче от Несебър си отиде от този свят по безумен начин - върху нея се стовари 20-тонна бетонна козирка. Трагедията се случи на 2 януари 2008 г. под един от блоковете на бул. "Осми приморски полк". Оказа се, че видеокамери са записали последните мигове от живота на момичето, но цели 2 дни тя стоя затрупана под тонове бетон, арматура и сняг.

Младото момиче първо завършило немската езикова гимназия в Бургас и след това било прието в Икономическия университет във Варна. Смъртта я застигна в четвърти курс в специалността "Счетоводство и контрол". Като студентка Гери специализирала в Германия по програма "Еразмус". През септември 2007 г. се прибрала в България да се дипломира. Във фаталния 2 януари тя пристигнала от родния си Несебър във Варна ранния следобед. На другия ден имала изпит по финансов контрол. Прибрала се в квартирата си, но след малко казала на хазяйката си, че излиза по домашно облекло до близкия банкомат да тегли пари, след това щяла да си купи нещо за ядене и да се прибере. След като момичето не се прибрало до полунощ, разтревожените хазяи звъннали на родителите му. А те се обадили на приятелите й и в полицията. Въпреки бушуващата снежна буря състудентите и приятелите й се захванали да я издирват. Звъняли й по телефона, обикаляли обичайните места, където ходела, претърсили целия град, но усилията им се оказали безрезултатни.

Впоследствие се оказва, че заради голямото количество паднал сняг рухнала първо козирката на Първа инвестиционна банка, която закачила и тази над офиса на "Райфайзен". Тоновете бетон лежаха на тротоара 2 дни, докато институциите си прехвърляха топката, обяснявайки, че друг трябва да разчисти мястото.

Чак на 4 януари служители на "Хидрострой" се захванали да разчистват бетонните отломки от козирката и едва тогава те се натъкнаха на зловещата гледка. Оказа се, че младото момиче е лежало цели 2 дни под руините, без никой да си направи труда да провери дали пък при падането на тоновете бетон не е пострадал човек. Според патолозите, правили аутопсия на тялото, момичето е загинало веднага под тежестта на козирката. Това обаче по никакъв начин не дава спокойствие на почернените родители и хилядите потресени от безотговорността на много държавни служители варненци. Чак след като беше открито тялото, разследващите се сетиха да проверяват записите от охранителните камери на близките банкови офиси. Оказа се, че 3 от тях са уловили последните мигове от живота на момичето. Има кадри, на които Гери преминава покрай офисите. Момичето било заснето секунда преди кабелите да бъдат прекъснати от падането на бетонната конструкция. Въпреки това обаче дълго време на варненци се обясняваше, че записите били гледани още първия ден след падането на козирката и на тях не се виждало да има затрупан човек, затова не били предприети бързи действия по разчистването.

Дълго време след трагедията институциите си прехвърляха вината, докато едва ли не се обясни на варненци, че виновни всъщност няма

Близо година след инцидента Варненската районна прокуратура обяви, че се оказало, че в България няма закон, който да регламентира отговорността за разчистването на отломки и издирването на пострадали хора под развалините. Всъщност службите се активирали единствено когато имало подаден сигнал от очевидец. В случая с Гери обаче никой не е видял момичето и затова то остана затиснато от 20 тона бетон цели 2 дни. След нарастващото недоволство сред варненци разследващите все пак внесоха искане да се търси отговорност от дежурния в отдел "Аварийно спасителна дейност", началника на същия отдел и директора на областната дирекция на "Гражданска защита". Според преценката на наблюдаващия прокурор именно тези хора не са отреагирали правилно при сигнала за бедствие. Държавните обвинители твърдят, че почистването на отломките на падналата козирка е следвало да се извърши спешно, защото със сигурност не би могло да се изключи наличието на затрупани хора, особено при положение, че няма очевидци на инцидента.

Самото разследване на инцидента продължи близо 2 години

През това време бяха назначавани много експертизи, някои инженери дори отказаха да дадат експертно мнение под клетва. В крайна сметка 2 години и 9 месеца след нелепата смърт на младото момиче делото за козирката убиец влезе в съдебната зала. Наблюдаващият прокурор Антоанета Генчева изправи 8 души пред съда и ги обвини в причиняване на смърт поради незнание и немарливо изпълнение на занятие. Максималната присъда, предвидена от закона по такова обвинение, е 5 години затвор.

Още преди да започне процесът, един от обвиняемите - шефът на софийската фирма "Валдо 90" ЕООД Татяна Николчева, призна вината си, прие всички факти, изнесени в обвинителния акт, и се съгласи на условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. В същото време тя няма право да упражнява законно професията си. Според обвинениято нейната фирма трябва да изпълни специален детайл за укрепване на козирката, за което имало предварителен договор с банката, но изпълнението се забавило с повече от 7 месеца.

Останалите 7 обвиняеми все още чакат решението на първоинстанционния съд. Пред Темида са изправени семейство Васка и Владимир Рачеви, които са архитект-проектантите, изготвили чертежа на фасадата на банковия офис, който предвиждал поставянето на допълнителни детайли по козирката, като Рачев е изготвил и техническата документация, Кирил Видолов, проектант по конструктивната част на инвестиционния проект, Живко Николов - технически контрол, Наска Люцканова - участъков архитект, Станка Калчева - строителен надзор, и Паско Ташков - консултант по надзора. Според Варненската окръжна прокуратура именно тези хора с действията и бездействията си са виновни за трагичната смърт на младото момиче.

Повечето от експертите твърдят предварително, че срутването на бетонната скала било въпрос на време

Старата конструкция е строена още в години на развития социализъм, но оттогава не била нито ремонтирана, нито поддържана по някакъв начин. Ръждясалата арматура е товарена допълнително с облицовъчни плочи и реклами. Според една от експертизите две трети от арматурата била напълно ръждясала, затова бетонът се срутил под тежестта на падналия сняг.

60 свидетели и десетки вещи лица помагат на съда да открият истината за трагедията. Майката и бащата на Гери внесоха иск като граждански ищци и частни обвинители за 320 000 лева кръвнина.

Източник: в. Черно море




Още по темата: общо новини по темата: 1
12.01.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: