Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гръцки поклонници останаха очаровани от Стария Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 11:38 / 30.08.2016Коментари (0)731
©
Група от 40 гръцки поклонници, която бе на посещение в Стария Несебър, остана очарована от града и многото църкви, съхранени на полуострова. Сред акцентите в разходката на гостите от манастира "Св. Лидия" (до курортното селище Аспровалта) бяха действащата църква "Св. Успение Богородично", "Св. Спас" и "Христос Пантократор".

Гърците видяха забележителните средновековни храмове като част от обиколката им, свързана с църковната история на Черноморското крайбрежие, включваща градовете Несебър, Поморие, Созопол и Варна. Божиите служители всяка година посещават такива места не само на Балканския полуостров, а и по-далече. Тази година са фокусирали вниманието си върху "западния бряг на Черно море", споделиха те. Гид в разходката им на полуострова бе д-р Евтелпа Стойчева, археолог, автор на "Златната книга на Несебър" и служител в отдел "Несебър - Световно наследство". Освен за културно-историческото наследство, гостите бяха информирани за развитието на града пред годините, за 60-годишния юбилей на града като музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, обявен с Постановление № 243 / 1956 г. на Министерски съвет на Народна Република България, както и че от 33 години е част от листата на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

Посещението на гърците в Несебър е мотивирано от удовлетворяване на духовни потребности, а идването им на място, наситено с безценно наследство в единствения български град на ЮНЕСКО, е още едно доказателство, че градът има реален потенциал да развива религиозен туризъм. Връщането към нов живот на църквата "Св. Стефан" през 2009 г., реализиране на проекта "Вяра в Несебър", с който се отварят още храмове за посещение от туристите, дават възможност за удовлетворяване на техните културни и духовни потребности и особено за осъществяване на поклоннически посещения на живописния полуостров. Нека припомним, че заради многото и добре запазени църкви, особено от периода XIII - XIV век, градът още в началото на миналия век е наричан от наши и чужди изследователи "българската Равена".

Групата от Гърция, която посети Несебър, водена от религиозни и духовни мотиви, се състоеше от архимандрит, двама игумени и монахини на възраст от 12 до 85 години. Освен че с очите си видяха красотите на полуострова, който ги впечатли и очарова, за уникалния Несебър те ще разкажат и във филм. Лентата ще се излъчи по тяхната телевизия "4 Епсилон" - църковен канал, който показва живота в гръцките манастири.

За манастирите им е известно, че развиват голям спектър от дейности, сред които е и грижата за деца, останали без родители или са от семейства без достатъчно средства за отглеждането им. Божиите служители от южната ни съседка се грижат и за хора изпаднали в беда. Някои от манастирите в Гърция получават финансова подкрепа от богати хора, както и от дарители от различни социални слоеве.

За гърците се говори,че не оставят човек в нужда.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: