Издигат строеж върху археологически комплекс в Стария Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 29.04.2014
692
На брега на морето, в Стария Несебър, върху археологически комплекс се издига строеж. За това съобщават зрители на Нова тв.

Преди 12 години при реституцията Анастас Янулов получава терена, върху който дядо му е имал мелница. Въпреки, че строителното разрешение е от 2007 година, градежа се бави заради предписания на Министерството на културата, да се извършат археологически разкопки.

"Абсолютно всичко е спазено, няма нещо, за което можем да бъдем уязвими. 4 години наред ние финансирахме тези археологически проучвания. Има си вече излязло становище и ние сега започваме да строим. Това, което стана, което излезе като артефакти отдолу, ние го запазваме като в част от сградата не е застроено, там където са артефакти", казва собственикът Анастас Янулов.

Спасителните проучвания продължават 2 години под наблюдението на Министерството на културата и Археологическия музей "Старинен Несебър". От музея обясняват, че нямат правомощия да спрат строежа.

"Най-добре би било по целия северен бряг, а и изобщо по брега на несебърския полуостров да няма никакво строителство. Това го казвам като специалист, който държи силуета на града да бъде запазен, а неминуемо тази сграда нарушава силуета на крайбрежието", заяви директорът на архитектурния музей Петя Кияшкина.

Проектант на жилищната сграда е архитект Христо Ганчев,срещу чието име в сайта на Министерството на културата е изписано "началник отдел". Това, което прави впечатление на разхождащите се по крайбрежната алея, че част от стената на археологическия обект влиза в новостроящата се сграда. Собственикът уверява, че тя ще бъде запазена. От Общината обясниха, че всички документи на инвеститора са изрядни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).