Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Несебър бе гост-лектор в инициатива, насочена към младите
Автор: Екип Burgas24.bg 15:06 / 24.11.2016Коментари (0)994
©
Кметът на Несебър Николай Димитров бе участник в събитие от първия етап от подготвителния период по проекта "Европа на ценностите и младежта". Проектът, който стартира в Бургас и е финансиран по програма "Еразъм +" и Центъра за развитие на човешките ресурси, бе представен от президента на Института по публична политика доц. д-р Здравко Попов. 

Инициативата цели да включи и вдъхнови младите хора, които да изразят своите идеи за развитието чрез възприятията им за европейските ценности и младежта.

В експозето си пред присъстващите на форума кметът на община Несебър Николай Димитров, който е възпитаник на БСУ, подчерта, че младите хора са в основата на стартиращия проект, а общината е една от малкото в страната със социално ориентирана публична политика. Водещ фактор при управлението на институцията е осигуряване на добри условия за живот, насочена към младите хора и техните идеи за бъдещето на града и региона. Общината предоставя възможност подрастващите граждани, както и тези, със средно образование, бакалаври и с магистърски степени, да дават свои мнения, предложения и идеи, както за сегашния проект, така и за редица други инициативи. Кметът припомни за програмата "Аз живея в Несебър", стартирала през 2010 г. - дългосрочен проект, ориентиран към децата и учениците, който цели приобщаването на подрастващите граждани на общината към националните и регионални културно-исторически традиции и съвременни ценности. Той информира присъстващите, че в общината се наблюдава и бейби бум, а Несебър не познава миграцията на млади хора. Тези, които са родени тук, искат да работят и живеят в града си и региона. Николай Димитров посочи, че все по-силен става обратният процес - сезонно работещи да се заселват в несебърския регион. В подкрепа на приоритетно изпълняваната социална политика на местната власт, кметът информира, че въпреки кризата общината запазва еднократна помощ, която осигурява за семейство с новородено в размер на 2000 лв. и тази подкрепа към родителите се случва повече от 10 г. Освен това средства от общинския бюджет се отпускат и за двойки и семейства с репродуктивни проблеми - еднократната помощ е от 2000 лв. и е за разходи по процедурата инвитро.

Онагледявайки известния културно-туристически маршрут "Духовен път", обхващащ всички 15 древни храма в Стария град по проекта "Вяра в Несебър", кметът интерпретира проекта на Института за публична политика през погледа основно за младите хора /домиращи от Несебър/ и по темите: "Свобода или сигурност", "Глобално или национално", "Индивидуализъм или солидарност" и "Развитие или потребление".

В унисон с темите по проекта от Здравко Попов бяха: Йордан Янков- изследовател в Центъра за глобални изследвания и директор "Стратегически енергийни проекти" в консултантска агенция "Нуклеон" и Румяна Дечева - председател на Обществения съвет към Централна избирателна комисия и член на изпълнителния борд на Европейската асоциация за защита правата на човека, сред които и Мария Алексиева-декан на Центъра за хуманитарни науки.

След Бургас, проектът включва провеждането на още 4 двудневни етапи през 2017 г.: Велико Търново, Пловдив, Благоевград и София. За заключителния проект в София ще се събират отборите-победители в дебатите, проведени в предишните срещи-дискусии в различните градове на страната.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Наводнения 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: