Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Концесионери на плажове сами започнаха да възстановяват "изядените" пясъчни ивици
Автор: Екип Burgas24.bg 10:27 / 17.05.2012Коментари (3)2873
© Burgas24.bg
Концесионери на плажове сами и за своя сметка започнаха да възстановяват " изядените" пясъчни ивици по българското Черноморие, видя репортер на Burgas24.bg. В Бургас стопанинът на Северния плаж нае кораб, който да "върне" на плажа пясъка, който огромните вълни през февруари вкараха в морето.

Задачата обаче може и да се окаже непосилна, заради географското разположение на ивицата. Операцията е опит да се възстанови нивото на плажната ивица, която морето "изяде" през февруари. Заради стихията пласт от плажа в Бургас с дебелина близо метър е под вода. Според Александър Тръпчев - управител фирмата извършваща драгажните работи морето е отнело голяма част от плажа.

"Всъщност по думите на спасителите, понеже аз нямам наблюдения от предходни години, дълбочината на плажа, на морето на 25 м от брега е била около 2 метра и там са разполагали шамандурите за безопасно охраняемо плуване. Сега това нещо се намира, там, където е корабчето. Разстоянието е точно 67 метра", каза още той.

Заради сериозната морска буря през февруари се оказва, че нивото на плажа и морското дъно са изравнени и затова, ако не бъде възстановена пясъчната ивица, то това лято всяка една по-голяма вълна ще залива плажуващите

Заливите в Бургас и Варна, където състоянието на ивицата също е в тежко състояние, обаче са огромни и теченията пречат пясъка, отнет от морето, да се струпва на купчини и по-лесно да бъде изкаран на суша. Докато на плажове като Сл. Бряг, Елените, Св. Влас там естествено морето всяка година си отнема пясъка, вкарва го под формата на дебела коса, която след това много лесно се изпомпва.

Концесионерът се оплаква, че сам трябва да покрие разходите по възстановяването на плажа, а те са около 20 хиляди лева за седмица. И обяснява, че не може да чака експерти да описват щети и да изчисляват разходи до края на лятото.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Nurie Yusein
премахни филтъра

0
 
 
Не е лошо ,но тези концесионери или общината да помислят да има свободни места в охраняемите зони и за хората ,които немогат да си позволят,шезлог и чадър.Лошите спомени от миналото лято...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: