Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Къщи за гости по морето настаняват незаконно деца на почивка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:24 / 19.08.2014Коментари (0)638
© Burgas24.bg
Масово хотелите и къщите за гости у нас настаняват незаконно ученически групи, без да отговарят на необходимите условия.

"Къщите за гости продават на цените на хотелите, но не се регистрират като ученически бази и не плащат един куп други разрешителни, без които ние не можем да работим", оплакаха се от нелоялната конкуренция управители на почивни бази в Приморско и Китен.

Цяло чудо е, че при повсеместната липса на специалисти повечето ръководства на детските бази можаха да осигурят поне спасители и медицински лица, които до момента успяха да опазят лагерниците. Има места, където лагерите плащат на концесионерите на плажовете, за да имат сигурна спасителна защита на плажа и в морето. Лагерници без спасители обаче можеха да се видят на плажовете в Созопол и в Слънчев бряг например.

Регистрираните по Южното Черноморие детски бази тази година са 48. Цифрата наистина е внушителна. Оказва се обаче, че базата в повечето от лагерите за деца е в окаяно състояние. Пари за ремонти през последните години не са отделяли нито държавните, нито частните почивни бази.

В държавните бази по морето, за които отговаря "Ученически отдих и туризъм" към Министерство на образованието, това лято са направили ремонт само в две, поправен е покривът в Атия и са подновени санитарните възли в Равда, които на практика са били неизползваеми. Цялата сума, отпусната тази година от държавата за ремонти, е по-малко от 40 000 лева. Заради лошото си състояние и липса на пари за поддръжка 15 от ученическите бази само на юг изобщо не можаха да отворят това лято.

При сравнително евтините детски почивки - от 15 лева на ден за нощувка и три хранения на ден в държавните бази до 30-40 лева - в частните, едва остават средства за поправка на счупения инвентар, жалват се управители и собственици. Затова през последните години се правят само козметични ремонти и в най-добрия случай се освежават стаите.

Това лято обаче положението в базите се влоши допълнително от пороите.

Според стопаните на лагерните бази парите тази година са отишли за ремонт на покриви, протекли и от пороите. В същото време за децата са важни повече условията на плажа и възможностите за развлечения, отколкото базата.

"В крайна сметка сме дошли за почивката, не толкова за условията, колкото за плажа", коментират лагерници от държавната база в Атия.

"Плажът е почистен, а менюто на децата е разнообразно, има дори следобеден плод. В базата са създадени условия за спорт - има волейболно игрище и тенис на маса", разказаха ръководители.

Децата са доволни от престоя си на морето и не обръщат внимание на счупени огледала, многото легла и допълнителните матраци по подовете в стаите. Родителите обаче не са толкова позитивни.

Те определено недоволстват от скъсани балатуми, провиснали завеси, неработещи казанчета в тоалетните.

"Един теч не е опасност за почивката на децата. Важно е в стаите да бъде чисто и да няма влага", коментираха от Регионалната здравна инспекция.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: