Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Литийно шествие, концерти и фойерверки за Димитровден в Айтос
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 26.10.2022Коментари (0)413
©
Тази година Празникът на Айтос започна още в навечерието на Димитровден с голям концерт на Тони Димитрова и ТРИО DEJA VU -  Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков. Площад "Свобода" отдавна не беше събирал толкова много айтозлии и гости за Димитровден.

От сцената, журналистът и общински съветник Веселин Пренеров поздрави айтозлии за празника и призна, че има специално отношение към Айтос. "Харесвам Айтос заради богатата древна история и новия му облик през последните години. Водя всичките си бургаски познати в парка и в невероятната айтоска  градска градина. Впечатлен съм от обновените улици, от реновираните спортни зали и новите спортни игрища. И знам колко ще е трудно да изредя всичко, които виждам, че се случва в Айтос. Затова скъпи приятели - гордейте се със своя град и празнувайте! Защото всичко, което се случва тук през последното десетилетие е благодарение на Вашия труд и на Вашата привързаност към Айтос. Случва се, благодарение на добрите управленски решения, които за едно десетилетие превърнаха Айтос от запуснато градче, в един от водещите центрове в областта", заяви още Пренеров.

Току-що завърнал се от София, на сцената се качи кметът Васил Едрев, за да съобщи добри новини за Айтос и айтозлии в навечерието на празника. "Днес в София, в навечерието на Празника на Айтос подписахме Споразумение с Министъра на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на общински проект "Изграждане, реконструкция и рехабилитация на улици, паркинги и тротоари в кв. 5 и 5А, кв. 5Б, кв. 8, кв. 8А, кв. 8Б по плана на град Айтос". Става дума за проекта за благоустрояване на т.н. Емировски квартал на град Айтос, по който Община Айтос ще получи финансиране за над 3 млн. лв. Финансирането ще е в рамките на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г., Отново днес, на заседатието на Общински съвет - Айтос, Община Айтос получи картбланш да кандидатства с проект за изграждане на Младежки център в сградата на бившето Логопедично училище. И двата общински проекта са важни за общината и за всички нейни граждани", каза градоначалникът.

Айтозлии дълго аплодираха уникалните гласове на DEJA VU, между които и този на Миро, таланта с айтоски корен. После айтоското присъствие на сцената рязко скочи с участието на неповторимата Ева Найденова. Празничният спектакъл на бургаско-айтоските изпълнители завърши с фойерверки и със споделени възторзи на площада.

На Димитровден празникът започна в храма с Тържествена Света Литургия, отслужена от Агатополски епископ Йеротей в съслужение със свещеници от епархията. Епископ Йеротей, енорийски свещеник Ромил и кметът Васил Едрев отправиха поздравите си към айтозлии за празника. О. Ромил поднесе на Епископ Йеротей икона на Св. Димитър за вниманието и грижата му за енорията. Айтоският енорийски свещеник надари и кметът Васил Едрев с икона на Св. Василий Велики за заслугите му към храма и миряните и с пожелание, Светията да закриля решенията и делата му.

От храма, енорийски свещеник Ромил поднесе поздрава си към айтозлии. "На айтозлии пожелавам все така Свети Димитър да ги пази, да ги брани, защото в малко църкви в България има мощи на Св. Димитър, а църквата в Айтос има, и те са вградени в неговата икона. И отдаваме винаги най-достолепното на Св. Димитър. Айтозлии да знаят, че ние молителстваме за тях, за всички, които присъстват на службата, и които не присъстват по уважитела причина. И винаги да знаят, че всеки един човек, влязал или не е влязъл в църква - той е в сърцата ни. Независимо от каква религиозна етнос е, ние се молим за всеки един и с любов и с внимание ще изслушаме всеки един, който влезе в църквата.

Искам да пожелая на всички един светъл празник. Ето и днес, Бог благослови да бъде хубаво времето и всички са добре дошли в храма!

Има един важен човек, който е служил тук, ставрофорен иконом Ромил, който наистина прави чудеса. Лично за мен той прави чудеса, и за много други хора прави чудеса. И не само! Тук живее Свети Димитър!Честит празник!", каза след Светата литургия о. Ромил.

С иконата на Св. Димитър, с гвардейци, матроси и свещеници, от храма тръгна Литийно шествие, в което се включиха проф. Мария Нейкова - Областен управител на Бургас, кметът Васил Едрев, проф. Иван Вълряков - Изпълнителен директор на РАО "Тракия", общински съветници, деца и граждани.

На площад "Свобода" имаше тържествен ритуал за издигане на знамената, на кмета асистираха гвардейци и моряци от двете средни училища в града. За здравето и благополучието на айтоското гражданство беше отслужен тържествен Молебен, а кметът поднесе традиционното си празнично слово. За празника си, храм "Св. Димитър" получи като дар икона на Св. Богородица от проф. Иван Гавраилов. По волята на  дарителя, Ирина Вътева - Директор на СУ "Никола Вапцаров" - Айтос предаде иконата на кмета Васил Едрев, който я връчи на о. Ромил.

Областният управител проф. Мария Нейкова развълнува айтозлии с емоционално обръщение. "Желая на всички жители на Айтос здраве, дни изпълнени с добро и със стремежи. Пазете и обичайте града си, работете за него винаги единни, целеустремени и непримирими. В Айтос живеят хора с активни граждански позиции - принципни и искрени, в защита на обществения интерес и това е нещо, което изключително висока ценя. Благодаря на общинската администрация и лично на кмета Васил Едрев за конструктивния диалог с Областна администрация Бургас в интерес и защита на обществения интерес на жителите в Община Айтос. Бъдете все така непримири и устремени към развитие, съграждане и по-добро бъдеще. В мое лице и в лицето на институцията, която представлявам може да разчитате на подкрепа", заяви още проф. Нейкова.

Гости на айтоския празник бяха кметът на Община Руен Исмаил Осман и кметове на населени места от общините Айтос и Руен.

Запомнящ се беше концертът на Професионален фолклорен ансамбъл  "Странджа" - град Бургас с Главен художествен ръководител Марио Егов. След прекрасните фолклорни изпълнения, айтозлии се хванаха на празнично хоро с повече оптимизъм за бъдещето на Айтос и общината.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: