"Маринкювска росна китка" се върна с фолклорна награда от Рибарица

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:38 / 06.08.2015
963
Битовата група за автентичен фолклор "Маринкювска росна китка"при НЧ "Съзнание 1927" от с. Маринка, се представи отлично на осмия "Празник на народния обичай и автентичната носия", провел се на 1 и 2 август в село Рибарица, Ловешко.

Формацията спечели "Специалната награда на журито за цялостно творчество", която е една от петте Големи награди, присъдени от авторитетната комисия.

23 жени, напътствани от секретаря им Калояна Иванова, артистично пресъздадоха народния обичай "бабуване", изпяха прочувствено странджански песни и представиха танците "буенек" и каракачански. Заслужено оценено беше също "дефилето" на участничките, облечени в стародавни носии - странджанска, рупска, габровска и каракачанска.

Това е поредната голяма награда за битовата група от село Маринка през последните четири години, след достойното им представяне на ХV и XVI Старопланински събор "Балканфолк" - Велико Търново, фестивала за двугласно пеене и народна песен Неделино, националния "Фолклорен извор"в с. Жълтеш и др.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).