Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масова смърт на новоизлюпени птици на изкуствените острови в Атанасовското езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 15:02 / 10.07.2013Коментари (1)1650
©
Солената лагуна Атанасовско езеро е едно от най-важните места за размножаване на дъждосвирцоподобните птици в България. Всяка година стотици двойки саблеклюни, кокилобегачи, морски дъждосвирци, речни и белочели рибарки сформират своите колонии по дигите и валовете на езерото. За съжаление броят на излюпените яйца и оцелелите малки намалява с всяка изминала година. Причина за това са бездомните кучета, чакалите и другите наземни хищници, които ги унищожават. Затова усилията на природозащитниците са насочени към построяването на нови и безопасни места за гнездене на птиците. По време на летните бригади, организирани от БДЗП, са построени няколко дървени платформи, а миналото лято и един насипен остров. Разположени вътре в басейните за добив на сол, те са недостъпни за повечето хищници.

Всяка пролет птиците заемат изкуствените острови и отглеждат своите малки. За голяма радост, насипният остров в южните солници тази година стана дом на гривестата рибарка - вид, който е рядко срещан в Атанасовско езеро и в последно време предпочита да гнезди в Поморийското езеро. Общо 79 двойки гривести рибарки, 54 двойки речни рибарки, 12 двойки саблеклюни и една двойка кокилобегачи заеха острова. Мониторингът на езерото установи, че яйцата са снесени и излюпени, но впоследствие констатира и пагубната смърт на новоизлюпените обитатели на острова.

В края на юни бе забелязано, че над насипния остров и над едната от дървените платформи вече не се суетят възрастни птици. Островите изглеждат пусти. Наложи се експерти от БФБ да влязат и да проверят на място какво става с малките рибарки. Установено бе, че всички малки са мъртви, а гнездата с неизлюпени яйца са изоставени.

Анализирайки информацията, събрана от БФБ и БДЗП бе установено, че най-вероятната причина за това бедствие е силното безпокойство на възрастните птици. Кое точно го е предизвикало е трудно да се каже - може би ниското прелитане с делтапланер за пръскане срещу комари или друго силно безпокойство е уплашило възрастните птици, вдигнало ги е от гнездата им и ги е накарало да се отдалечат от островите за няколко часа. Малките са загинали, оставяйки без грижите на своите родители в лятната жега.

Добрата новина е, че тези дни се наблюдава отново сформиране на двойки и признаци за гнездене по островите, но за съжаление едва ли ще могат да бъдат компенсирани сериозните загуби, вследствие на безпокойството.
БФБ работи за опазването на лагуната Атанасовско езеро, изпълнявайки в партньорство с БДЗП и "Черноморски солници" АД проекта "Солта на живота", който е финансиран от Програма LIFE+ на ЕС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Нефтохимик Бургас 1986
премахни филтъра

0
 
 
Няма го бат Димо, Бог да го прости, да се грижи за тях! RIP!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: