"Месембрия Орфика“ поднесе незабравима емоция на Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:51 / 12.09.2016
852
За втора поредна година Несебър бе домакин на фестивала за класическа музика "Месембрия Орфика", който донесе незабравима емоция на жителите и гостите на древния град. Базиликата "Света София", известна повече като Старата митрополия, се превърна в сцена, където световноизвестни музиканти изпълниха вдъхновено произведения на именити творци като Моцарт, Вивалди, Бах, Шуман, Цезар Франк, Астор Пиацола и др.

Класата на концертите и през трите запомнящи се вечери препълни църквата и пространството около нея с почитатели, които след всяко изпълнение аплодираха бурно и възклицаваха "Браво". Публиката с усет към красивото не искаше магията на перфектния синхрон и чистите звуци да спира и след официално обявената програма, затова канеше на бис именитите участници.

Кметът Николай Димитров откри второто издание на фестивала в петъчната вечер. Той информира присъстващите, че миналата година с неговия приятел проф. Марио Хосен, арт-директор на форума, са реализирали идеята за фестивал на класическата музика, за чието създаване са говорили няколко години преди това. В края на речта си, кметът стисна ръката на именития цигулар и зае мястото си до своята съпруга и в компанията на Георги Бошев, световният шампион по IT технологии в света и неговия баща Величко.

Първата вечер от "Месембрия Орфика" бе с подчертано романтична линия на произведенията, втората нажежи въздуха със страстното танго, а след това емоциите се укротиха в ритъма на елегантен джаз. В събота публиката се наслади и на впечатляващите изпълнения на Клаудиуш Баран, който свиреше на бандонеон - инструмент, подобен на акордеона, но изключително рядко виждан в България. Последната вечер на фестивала, който се превърна в празник на естетическата наслада, бе посветена на бароковата музика на свещи. В края на третата вечер Златин Чаушев, началник-отдел "Несебър - Световно наследство", благодари на артистите за великолепното изживяване, което са подарили на ценителите на жанра през тези три вечери, и поднесе кошница с цветя от името на публиката и от Община Несебър в знак на благодарност. Маестро Марио Хосен обеща, че и следващият септември на същото място с музикантите от "Камерата Орфика" отново ще свирят за жителите и гостите на Несебър.

Фестивалът даде възможност на почитателите на тази европейска музика с вековни традиции да се потопят в един по-различен и красив свят, където властва естетиката, съвършенството и необятната магия на изкуството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Манастир от 11 век, некропол и много артефакти се разкриват при р...
Ученик пострада при опит да потуши пожар в Драчево
Катастрофа на пътя Варна – Бургас, пострада дете
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).