Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милчо Талев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Поморие"
Автор: ИА Фокус 12:56 / 18.04.2023Коментари (0)1037
© Община Поморие
Творецът и дългогодишен председател на Народно читалище "Просвета 1888“ – гр. Поморие Милчо Талев днес бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Поморие“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Заслугата е за приноса му към съхранението на духовно-историческата памет и за активното му съзидателно участие в културния и обществен живот на града. Решението бе единодушно прието на редовното заседание на Общински съвет – Поморие, като докладната записка бе внесена от кмета Иван Алексиев, на база предложение от инициативен комитет и съгласно Наредба № 20 за морално стимулиране на физически лица с особени заслуги към община Поморие.

Милчо Талев е роден през 1958 г. в Шумен. Живее и получава средното си образование в Плевен. През 1997 г. завършва ВТУ "Кирил и Методий“ със  специалност графика при професор Иван Маринов.

Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях, като най-скорошни са наградата на СБХ-София за живопис от биенале "Лудогорие“  2021 и наградата за живопис на БХГ "Петко Задгорски“ – биенале "Приятели на морето“2022. Талев има над 50 самостоятелни изложби в Швейцария, Чехия, Германия и Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия – София, в галериите в Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Швеция, Нидерландия, Германия, Португалия, Гърция, Австрия, Швейцария, Англия САЩ, Израел и други. Като един от най-изявените съвременни български художници, негови произведения са отпечатани в десетки каталози и списания в страната и чужбина. Много наши и европейски критици за писали статии за него.

Като дългогодишен председател на НЧ "Просвета 1888“ Талев е в постоянен досег с всички автори и културни дейци – граждани и гости на гр. Поморие. Основната организация на културните програми, фестивали, концерти,  работа по проекти и най-важните събития за града като "Яворови дни“, "Море от вино“, "Седмица на морето“ и всички останали се осъществяват с неговото активно участие.

Поканените и ръководени от Милчо Талев художници и скулптори в пленера "Светът е море“  осезаемо обогатиха фонда на Градската художествена галерия "Дечко Стоев“ и градската културна среда.

Макар и най-младата, със своето шест годишно съществуване, под ръководството на Милчо Талев Градската художествена галерия "Дечко Стоев“ се превърна в  една от най-реномираните и стойностни галерии в страната. Безспорно е отношението на възхита и уважение сред професионалните среди, продиктувано от високото естетическо ниво, от изключително стойностните прояви. Благодарение на него, не само поморийската общност, а и много гости са се обогатили с показаните шедьоври на автори, като Владимир Димитров – Майстора, Мърквичка, Антон Митов, Иван Милев, Дечко Узунов, Никола Маринов, Димитър Казаков – Нерон и много други.

Непрекъснатият принос на Милчо Талев в личен план и като обществена фигура го правят неразривно свързан и неотделим от Поморие. Той работи безкористно за възпитание у младите хора на естетически вкус и любов към красивото. Всичко това е достатъчно основание Талев да заеме достойно място в българския творчески елит.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: