Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Множество желаещи да осиновят изоставеното бебе в Айтос
Автор: Екип Burgas24.bg 09:58 / 30.08.2022Коментари (0)1423
©
Огромен интерес от желаещи да осиновят малката Антония, която бе изоставена преди дни на улица в град Айтос от своята биологична майка. Вълна от хора от цялата страна буквално засипа със запитвания социалните служби, родилното отделение на бургаската болница и дори мъжа, намерил новороденото.

Известно е, че в четвъртък, малко преди обяд, когато 41-годишният Дамян обичайно се прибира да обядва в дома си, на прага на вратата на улица "Алеко Константинов" в Айтос вижда нещо необичайно.

"Помислих, че е кукла и си казах, че ще я преместя, някой я е изхвърлил. А всъщност беше детенце, което взе да мърда и тогава разбрах, че трябва да подам сигнал към органите", разказва Дамян Тодоров.

Той звъни на бърза помощ, а пристигналите парамедици установяват, че бебето е момиченце. Според неонатолозите бебето е родено само преди броени часове в 36-та гестационна седмица. Oткарано e в родилното отделение, a там малката Антония получава името си.

"Когато доведоха детето, акушерките от бърза помощ му бяха избрали име Спасена. Аз се възпротивих на тази сигматизация на детето и казах ще се казва както кажете, но не и Спасена. И като се върнах след 10 минути, се оказа, че са го кръстили на мен", разказа д-р Антонио Душепеев, завеждащ родилно отделение към УМБАЛ-Бургас.

В документацията детето е записано като Антония Намерена Неизвестна и тъй като тежи едва 2кг и 200 грама е настанена в кувьоз. Момиченцето е здраво и с добри показатели. Пети ден обаче опитите на полицията да намери майката не водят до резултат. След разпити в Айтос и близките села униформените изключват версията момиченцето да е дете на някой от постоянно живеещите в региона.

"Твърде е възможно тя да е всъщност с преминаващи селскостопански работници, които до този момент са били ангажирани с прибирането на арпаджик от полето, както и на сливи в района на айтоска община. Твърде възможно е всъщност след раждането на детето, тя да е използвала въпросния превоз, който е имала заедно с други хора от малцинствените групи, и които са се оттеглили във вътрешността на България, където започва и активния сезон по прибирането на грозде", обясни Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР Бургас.

Интересът малката Антония да бъде осиновена расте. В болницата са получени десетки обаждания от желаещи да приютят изоставеното момиченце, а мейлите и съобщенията към служители на Агенцията за закрила на детето продължават. От администрацията са категорични, че процедурата по осиновяване изисква дълго проучване за годността на кандидат- осиновителите и изисква време.

"Няма как да се случи от днес за днес. Има законови разпоредби, които трябва да се спазят. Не става бързо, иска време за това. В конкретния случай въобще не говорим за осиновяване на малолетната, затова моля гражданите да не звънят по телефона, да не пращат писма, тъй като са предприети всички необходими действия към момента и дай Боже да се случи най-доброто за детето", каза Диана Врабчева, началник отдел "Закрила на детето" гр. Айтос.

Засега Антония Намерена Неизвестна ще остане в бургаската неонатология, а след нужния период за наблюдение ще бъде настанена в Дом за медико-социални грижи за деца в Бургас.



Още по темата: общо новини по темата: 2
30.08.2022 »
26.08.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: