Музакално-поетичен спектакъл в памет на Ботев се проведе в Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:51 / 03.06.2011
1011
Кметът на община Несебър Николай Димитров, учители, ученици и общественици се събраха вчера пред паметника на Васил Левски в Южния парк на Несебър, за да почетат 135-годишнината от гибелта на един от най-запомнящите се поети и революционери в България - Христо Ботев.

"Ботев, който е в основата на нашата национална идентичност, ни завеща едно много силно мерило за нравствените стойности, което е актуално и до днес. Няма по-силен образец за патриотизма от този, който ни остави родолюбецът Ботев. Патриотизмът - по собствените му думи, е най-голямата добродетел на света. Пример за безграничната любов на поета към Отечеството е и неговата саможертва... Родолюбието, обичта към родината е най-най-ценното качество, което притежава българинът. От обичта към родината се раждат всички останали добродетели на народа ни. Ето защо общата ни отговорност е да възпитаваме нашите деца в патриотизъм. Възпитанието в любов към родината и родния град трябва да е един непрестанен процес, процес - ангажимент, който имаме всички ние, особено в нашите дни на заличаване на граници и все по-глобализиращо се общество..." - беше част от словото на Николай Димитров, посветено на 2 юни.

Веднага след обръщението на градоначалника, учениците от седмите класове на СОУ "Любен Каравелов" гр. Несебър, изпълниха празничен музикално-поетичен спектакъл - "135 години от гибелта на Христо Ботев - гениален поет, революционер и публицист". Част от творбите, включени в спектакъла, бяха познатите на всеки българин - "На прощаване", "Хаджи Димитър" и "Обесването на Васил Левски". След края на вълнуващото представяне, Николай Димитров раздаде на учениците стихосбирка на Христо Ботев и филм за Несебър, с думите да продължават да почитат и ценят паметта и поезията на този велик българин.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
03.06.2023 Ново проучване сочи гроба на Христо Ботев
02.06.2023 Донев: Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от
лъжите
02.06.2023 Народните представители отдадоха почит пред подвига на Христо Ботев
02.06.2023 Радев: Осъзнатата саможертва за България отваря очите на поколенията
01.06.2023 Заря-проверка в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата се провежда във Враца
02.06.2022 Премиерът от връх Околчица: Ботев е истински пример за свободен човек
Още новини от Регионални новини:
30% от хотелите в Слънчев бряг отварят днес
Готов е мостът от Царево за къмпинг "Нестинарка"
Откриха скелет на гигант в Дебелт
Ще позволят ли строежа на 28 вили близо до Ропотамо?
Ето каква присъда получи шофьорът на зърновоза-убиец, взел живота...
Започва делото срещу убиеца от Прилеп


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).