Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Намалиха присъдата на Алекс, премазал две жени с мерцедеса си в Карнобат
Автор: Иван Сотиров 11:49 / 05.11.2020Коментари (7)5477
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд измени присъдата на Алекс Димов, за катастрофата в Карнобат, при която загинаха две възрастни жени.  Въззивната инстанция намали наложеното наказание от пет години лишаване от свобода на три години и четири месеца лишаване от свобода, както и срока на  наказанието лишаване от право да управлява МПС от осем години на четири години и четири месеца.

Тежкият пътен инцидент стана на 3 ноември 2018 година. Шофирайки с превишена за населеното място скорост - около 90 км./ ч. Димов загубил контрол над управлението на автомобила – Мерцедес Е-270 CDI и блъснал  двете жени, които се намирали на тротоара на ул."Петър Берон“ в Карнобат.

Делото пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратената процедура. Съдът е определил окончателен размер на наказанието -   пет години лишаване от свобода, след като е приложил предвидената в НК редукция на санкцията с 1/3. 

Ето и мотивите:

Въззивния съд е приел заключенията на експертите, че посочената висока скорост на движение -90км./ч е поставила подсъдимия в невъзможност да премине безпрепятствено през пътния  участък, в който пътната настилка на мястото, от където започвал наклонът на изкачване, била на две нива, а на платното за движение имало образувана вдлъбнатина. Безспорно е установено, че другата основна техническа причина за настъпване на инцидента е загубата на управление на автомобила от страна на водача му поради рязкото завиване на волана наляво. По експертен път е доказано, че ако подсъдимият беше управлявал автомобила с максималната за населено място позволена скорост от 50 км/ч и дори при по-висока от нея скорост - от 71,5 км/ч, то би имал техническа възможност да овладее управлявания от него автомобил и да спре преди мястото на удара, респективно да предотврати ПТП. Поведението на подсъдимия е било виновно, категорични са двете инстанции. Той е разполагал с обективната възможност да предотврати ПТП и смъртта на пострадалите пешеходки.

Решавайки въпроса за наказанието на Димов, апелативните съдии са съобразили, че престъпленията по транспорта поначало са такива с висока степен на обществена опасност и укоримост, като често тези деяния са извършени от самоуверени водачи, както е в случая.

"Тази опасност е законодателно отчетена с предвидените за въпросните престъпления високи наказания в санкционната част на съответните специални разпоредби от Особената част на НК“, отбелязва в решението си апелативния съд. 

Преценявайки механизма на престъплението и причините за него, броя, вида и тежестта на допуснатите от водача нарушения на правилата за движение и тяхната значимост, въззивната инстанция е установила, че конкретното деяние не се различава съществено от типичните случаи на непредпазливи транспортни престъпления от настоящия вид, поради което и приела, че степента му на обществена опасност е в рамките на характерната за този вид противообществени деяния.

На следващо място съдът е приел, че подсъдимият е личност с ниска степен на обществена опасност, предвид липсата на предходни престъпления и противообществени прояви, извършени от него, липсата на допуснати нарушения на правилата за движение и на наложени административни наказания по ЗДП и ППЗДП, както и наличието на добри характеристични данни.

По изложените съображения и отчитайки ниската степен на обществена опасност на дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и най-вече семейната му ангажираност и родителски задължения, въззивният съд е преценил, че за извършеното престъпление следва да се определи, наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което е под средния размер на предвидената санкция и значително над минималния размер от три години лишаване от свобода. В съответствие с изискванията на НК наказанието от пет години лишаване от свобода следва да се намали с една трета и на подсъдимия да се наложи наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода.Такова по вид и размер наказание апелативният съд е намерил за правилно определено и съобразено с целите на специалната и генералната превенция, а също и за справедливо. Наказание с размер, различен от посочения, ще бъде безполезно високо или неоправдано ниско, не би допринесло за поправянето и превъзпитанието на дееца, не би въздействало възпитателно и предупредително-възпиращо върху другите членове на обществото, са посочили в акта си апелативните съдии.

Въззивният състав е преценил за адекватно на извършеното и на дееца и най-вече за справедливо наказанието лишаване от право да се управлява МПС да е за срок от четири години и четири месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.  

Повече за кървавия инцидент вижте в нашата тема!



Още по темата: общо новини по темата: 20
29.03.2021 »
03.08.2020 »
12.02.2020 »
15.01.2020 »
13.11.2019 »
19.12.2018 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.11.2020 г.
0
 
 
Всичко се връща..... Нека се върне на тези,които отсъдиха,за да изживеят болката на пострадалите!
0
 
 
Този изрод е почернил живота на хората и пак не го осъдиха,както трябва !
0
 
 
Направо да му се извинят и да му платят неустойки накрая за изгубеното време, горкия човек. Изгнила съдебна система и видими резултати.
0
 
 
При тази присъда за нарушение с две жертви, защо го съдеха изобщо.Публикуваите името на съдебния състав.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: