Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нарушения в Стария Несебър! Дострояват амфитеатъра с пластмасови арки
Автор: Екип Burgas24.bg 09:16 / 26.04.2017Коментари (0)1146
© Burgas24.bg
Във връзка с публикации и материали в електронни медии относно "дострояване на амфитеатъра в Старинен град Несебър с пластмасови арки", регионални инспектори от Югоизточен район към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на Министерството на културата извършиха проверка на място и по документи в Несебър. Проверката започна още в понеделник, 24 април, след като Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" се самосезира.

Основната задача на инспекторите от ГД "ИОКН" бе да установят дали в случая са налице нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство. Припомняме, че "Старият Несебър" е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на културното и природно богатство на цивилизацията.

След приключването на проверката регионалните инспектори изготвиха констативен протокол, включващ препоръки и предписания към Община Несебър.

При проверката по документи бе установено, че липсва съгласувана с Министерство на културата по реда на ЗКН и одобрена от Община Несебър по реда на ЗУТ, проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение, предмет на настоящата проверка. Преместваемото съоръжение е било монтирано в старата част на гр. Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват "Старинен Несебър".

По време на проверката Община Несебър предприе действия по демонтирането на горецитираното преместваемо съоръжение, като до приключване на проверката голяма част от съоръжението бе демонтирано. От Инспектората на МК ще проследят и окончателното му премахване.

Старинен град Несебър е включен в Листата на световното културно и природно наследство на 7-та редовна сесия на Комитета за световно наследство през 1983 г. по критерии iii и iv. По реда на националното законодателство обектът притежава статут на групова недвижима културна ценност "Археологически резерват и историческо селище - архитектурно-строителна и урбанистична недвижима културна ценност "Старинен град Несебър". 

Със заповед на министъра на културата, обнародвана в ДВ, брой 51 от 07.07.2015 г., бяха определени предписания за опазване на обекта на световното наследство. С предписанията се изисква всяка дейност по: устройствени намеси, застрояване, преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, озеленяване и благоустрояване, проектиране и изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура да се извършва след съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Свлачище в "Сарафово"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: