Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър не познава миграцията на млади хора
Автор: Екип Burgas24.bg 10:02 / 25.03.2014Коментари (0)1226
© Bulfoto
Несебър не познава миграцията на млади хора, наблюдава се и бейби бум. Тези, които са родени тук, искат да работят и живеят в града си. Все по-силен става обратният процес - сезонно работещи да се заселват в общината, казва кметът Николай Димитров.

За местната администрация това не е изненада - бейби бум тенденциите са категорични от няколко години и има защо. Въпреки кризата общината запази бонуса семейство с новородено да получава по 2000 лв. еднократна помощ. Това се случва вече 8 г. Само през 2013 г. помощта е зарадвала над 310 семейства.

Всичко става при ясни и одобрени от съветниците условия за получаване на сумата: новороденото или осиновеното дете да е с постоянен адрес на територията на общината и към момента на подаване на заявлението поне единият родител да е с постоянен адрес не по-малко 5 г.

Друг стимул е еднократната помощ от 2000 лв. за двойки и семейства с репродуктивни проблеми. Финансовата инжекция е за покриване на разходите по процедурата инвитро. Тя се отпуска от бюджета на Несебър за един опит в рамките на календарна година, като парите отиват директно по сметка на лечебното заведение, в което ще бъде извършена процедурата.

1,2 млн. лв. от местния бюджет са изразходени само през последните 2 г. за помощ на новородени и инвитро, казват от администрацията. Според кмета бейби бумът е свързан и с добрите условия за отглеждане на децата. Досега в Несебър имаше 2 детски градини, но вече е готова и трета - в кв. "Черно море", където живеят предимно млади семейства. Детското заведение е с капацитет 100 деца.

През юни то ще отвори врати за първите си възпитаници. Освен съвременно обучение по основните образователни направления за различните възрастови групи детското заведение ще предложи и разнообразни възможности за допълнителни дейности по интереси - английски език, спортни танци. По програмата за трансгранично сътрудничество предстои реконструкция на несебърска къща в Стария град и превръщането във филиал на детска градина. В нея ще има и групи за деца, които се занимават с изкуство.

През последните години бяха разширени детските градини в Равда, Обзор и Св. Влас, припомня кметът Димитров. Според него Несебър най-вероятно е общината с най-ниска месечна такса - 30 лв.

Най-новата идея на кмета е свързана със замразяването на стволови клетки на новородени като възможност те да се използват за алтернативни методи за лечение на децата, ако възникнат проблеми след време.

"Смятам да внеса такова предложение за гласуване в общинския съвет при обсъждане на бюджета за догодина", казва кметът. От общината предвиждат процедурата да е максимално облекчена. От родителите ще се изисква преди раждане да представят договор с клиника по избор, на която директно ще се превеждат парите.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: