Несебър посрещна представители на Международната комисия по военна история

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:31 / 04.09.2014
633
Делегати на 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история, провеждащ се в нашата страна посетиха община Несебър. Посрещна ги лично кметът на Несебър - Николай Димитров, секретарят на общината - Стойко Стоянов и началник отдел "Несебър - Световно наследство" - Златин Чаушев.

Г-н Димитров приветства гостите в прекрасния старинен Несебър, като подчерта, че градът разполага с уникално културно наследство, заради което повече от 30 години е в списъка на градовете Световно културно наследство. Общината и общинското ръководство съзнава своята отговорност пред света за съхранението и популяризирането на тази хилядолетна съкровищница и полага всеотдайни грижи за опазването на града музей. В края на речта си градоначалникът връчи Почетен плакет на Несебър на вицепрезидента на Международната комисия по военна история - професор Масимо де Леонардис. Той от своя страна благодари и върна жеста, чрез подарък за спомен и каза, че Несебър много наподобява Венеция и е пленен от красотата му, а лично към кмета Димитров се обърна с думите: "Предизвикателство е да си кмет на този пленителен град с богата история и прекрасни богатства!".

Професор Масимо де Леонардис, каза и няколко думи за Анджело Ронкали / "несебърския" папа/ свързани с живота и делото му тук в Несебър, след което г-н Димитров влезе в ролята на гид и показа на професора забележителностите на града. Градоначалника не пропусна да заведе госта си и до пометната плоча на Ронкали, която се намира на крайбрежната улица и носи името му. Чрез нея местната власт изразява своята почит, а надписът й гласи: От признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934.

През настоящата година, от 1 до 6 септември, в нашата страна се провежда 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история - организация на ЮНЕСКО. В нея членуват 40 национални комисии от цял свят, повечето от които са заявили участие на свои представители. Дошли се около 150 авторитетни военни историци - генерали, офицери, професори. Конгресът е посветен на 100-годишнината от началото на Първата световна война през 1914г. Представител от българска страна беше Председателя на БНКВИ /БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КОМИСИЯ ПО ВОЕННА ИСТОРИЯ/ - проф. Димитър Минчев. Делегатите разгледаха Стария Несебър, Музей Старинен Несебър, а също така изгледаха и филм посветен на 30-години от влизането на града в списъка на градовете Световно културно наследство.

Несебър се превръща все повече в обект на посещения от многобройни туристи и гости, а също така е притегателно място за дипломати и посланици на много страни. Несебър има и дузина договори с градове от други държави, чрез които се осъществява обмен на полезни практики в икономиката, търговията, туризма, културата, образованието и спорта. Последното посещение от такъв характер бе в началото на годината, когато Несебър посрещна част от дипломатическия корпус, както и Генералния секретар на Организацията на градовете Световно наследство - Денис Рикард. Всичко това доказва и потвърждава името му като световна ценност, която всеки трябва да посети и сам и да почувства неговата красота и богатства.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Започна ремонтът на Дюлинския проход! Скоро тези дупки ще са в ис...
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Мъж от Винарско държи незаконни оръжия в дома си
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).