Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Несебър стана царство на меда за пореден път
Автор: Екип Burgas24.bg 17:10 / 30.08.2015Коментари (0)1020
Четиринадесетото издание на Фестивала на меда, който е част от културния облик на града на ЮНЕСКО, бе открито в присъствието на евродепутата Мария Габриел, Десислава Танева, министър на земеделието и храните, кметът на община Несебър Николай Димитров и Лидия Станкова, директор на Областна дирекция "Земеделие"- Бургас.
В приветствието си към участниците във форума Мария Габриел изтъкна, че Фестивалът на меда в Несебър е първият в страната и е първообраз на други подобни прояви. Тя изрази мнение, че той е не само национален, а и интернационален, тъй като за него се говори в самия европарламент.

Министър Танева в поздравителното си слово не пропусна да пожелае Стария Несебър да запази своята уникална атмосфера и да привлича все повече туристи от цял свят. Десислава Танева отправи апел към земеделците да се обединяват, за да защитават интересите си и да си осигурят по-голямо пазарно присъствие. Министърът подчерта, че през последните четири години има ясен устойчив растеж на производството и продажбите на пчелен мед в България.

"За 14-а година поред Несебър обединява на едно място производители на мед и допринася за добрия туристически имидж на града.", това заяви по време на откриването на Фестивала на меда кметът на община Несебър Николай Димитров. Известният местен пчелар Кирил Киров благодари на общината и лично на кмета Николай Димитров за подкрепата, която всяка година се оказва за реализиране на фестивала, който е важен за бранша. "Община Несебър дава пример в национален мащаб.", заяви в своята реч Киров. Специален поздравителен адрес изпрати Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, която бе възпрепятствана да присъства на събитието.

Празничната програма при откриването бе поверена на таланти от Общински детски комплекс и на децата от ОДЗ "Калина Малина", които поздравиха публиката с атрактивни песни и танци.

Като инициатор на форума местният пчелар Кирил Киров разведе гостите из всички фестивални щандове, като не само запозна производителите с министъра, евродепутата и кмета на община Несебър, но и отведе делегацията дори в художествената галерия, където бе показано друго несебърско богатство - картини на именити местни художници. За делегацията имаше подаръци - мед и медни изделия, както и възможност за дегустация на медни елексири.

След това кметът Николай Димитров, в ролята на гид, показа на именитите гости обектите по маршрута "Духовен път". Градоначалникът не пропусна да сподели, че благодарение на реализирания проект "Вяра в Несебър", както и на дарителството на фондация "Левентис", през последните няколко години, Несебър е все по-предпочитана дестинация за културен и поклоннически туризъм. Кметът и гостите разгледаха един от реставрираните храмове в стария град - "Св. Параскева", както и емблематичната за Несебър Стара Митрополия. По време на разходката, кметът разказа на министър Танева, че предстои да бъде реставрирана още една църква в стария град с пари от американското посолство - храмът "Св. Йоан Алитургетос".


По-късно в салона на НЧ "Яна Лъскова - 1905" се състоя и Националната конференция на тема "Пчеларският сектор в България: състояние и перспективи за развитие". Там министърът на земеделието и храните и кметът на Несебър бяха единодушни, че създаването на единна браншова организация ще защити националния интерес на българското пчеларство. В първия ден на фестивала Десислава Танева обяви, че се подготвя първа нотификация на ПРСР 2014-2020 г., в която в частта агроекология ще бъде предложена мярка за земеделски производители, които произвеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелни семейства. За първи път българските производители ще бъдат подпомогнати в обхвата на компенсаторните мерки по ПРСР.

Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП сподели, че европейските институции работят по проблемите на пчеларите. По думите й благодарение на родните пчелари, България е станала разпознаваема като пчеларска страна и гласът й се чува.
Фестивалът в Несебър предлага голям избор от вкусотии от мед, разположени пред площад "Месамбрия" в стария град. Форумът ще радва жители и гости на града до 12 септември. До тогава на десетки щандове са изложени стотици произведения от мед, облекла за работа с пчели, интересни тематични четива за пчеларство, здравословни програми за медолечение, мехлеми, кремове, дори и сапуни с мед.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: