Несебър вече има модерна претоварна станция за отпадъци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:27 / 28.05.2015
1803
Модерна претоварна станция за отпадъци официално бе открита днес в община Несебър. Тя бе осъществена по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Бургас", финансиран по ОП "Околна среда" 2007-2013 г. приоритетна ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци". Водещ партньор в проекта е община Бургас, а останалите партньори са общините Несебър, Поморие, Руен, Сунгурларе, Камено, Айтос, Средец, Карнобат.

Съоръжението е изградено с европейски пари. Стойността на проекта е около 7,5 млн. лв., 2,5 млн. лв. от които дофинансиране от община Несебър. Малко преди официалното прерязване на лентата, кметът на Несебър Николай Димитров сподели, че е изключително щастлив от финализирането на проекта и откриването на Претоварната станция за отпадъци, защото "община Несебър е най-посещавана дестинация от туристи от цял свят и в 21 век е напълно естествено да имаме съвременно и модерно сметосъбиране и депониране на отпадъците, които се генерират в нашата община и в община Поморие". Градоначалникът не пропусна да изкаже благодарност на колегите си от Общинска администрация, които са работили по проекта, на областна администрация , както и на Министерството на околната среда и водите за пълната подкрепа и съдействие на всеки един етап от изпълнението на проекта.

Николай Димитров разкри, че след няколко седмици ще се състои символична първа копка на новата база на БКС-Несебър, а до края на месец юни предстои да бъде официално финализиран и открит обект "Дълбоководно заустване на пречистените отпадни води от агломерация Несебър-Сл.бряг-Равда", с което ще се гарантира чистота на морските води преди началото на туристическия сезон.
Приветствени слова по повод старта на Претоварната станция за отпадъци поднесоха още заместник-областният управител на Бургас Севдалина Турманова, Таня Манолова, директор на РИОСВ - Бургас, Атанаска Николова-ръководител на проекта и зам.- кмет на община Бургас.

Отец Арсений от църквата "Св.Успение Богородично" отслужи тържествен водосвет, а кметовете на Несебър и Поморие-Николай Димитров и Иван Алексиев, прерязаха официално лентата.

Претоварната станция за отпадъци-Несебър е разположена в землището на с. Равда, с основна площадка от 12,1 дка. Новата придобивка ще обслужва общините Несебър и Поморие, а разстоянието до новото регионално депо "Братово-запад" е 55 км. ПСО-Несебър се състои от съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо, техника за транспорт на дълги разстояния и съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет 20 т/час, както и площи за приемане на разделно събрани отпадъци, административно-битова сграда и високо технологична лаборатория. Със стартиране на Претоварната станция за отпадъци в Несебър се откриват нови 28 работни места. Налице е и потенциал за увеличаване капацитета на ПСО Несебър с бъдещо изграждане на инсталации за сепариране и компостиране.

По време на днешното събитие стана ясно, че предстоят съвсем скоро да се открият Претоварната станция в Карнобат и Регионалното депо в Братово, а това ще даде възможност цялата система за управление на отпадъците да започне да функционира.

На днешното събитие присъстваха още Георги Димитров-кмет на община Карнобат, зам.-кметове на общините-партньори по проекта, заместник-кметът на община Несебър Лазар Япаджиев, началник-отдели на Общинска администрация -Несебър, Галина Бабева - координатор на проекта от страна на община Несебър, общински съветници от Несебър, кметове на съставни селища представители на различни институции в областта, общественици и местни жители.

С откриването на Претоварната станция за отпадъци и предстоящото откриване на Пречиствателната станция, община Несебър прави крачка в бъдещето с модерна инфраструктура, която й дава възможност да се грижа още по-добре за околната среда и водите и здравето на своите жители и гости.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).