Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нещо странно и невиждано се случва на Слънчев бряг
Автор: Екип Burgas24.bg 14:42 / 11.08.2023Коментари (54)20229
©
Слънчака се превърна в истински Вавилон. В момента там има гости от 57 националности, каза за "Телеграф“ Румен Драганов, шеф на Института за анализи и прогнози в туризма. Руснаците също се върнаха на морето независимо от войната. Пристигат със самолети през Дубай, Белград и Турция. Идват да се пекат по скъпите комплекси край Созопол на плажа на къмпинг "Златна Рибка“. В бургаския МОЛ е пълно с руснаци, които изкупуват всичко, което им е възможно.

Въпреки че в Царево много от апартаментите в комплексите са продадени, това лято част от руснаците се връщат да летуват и на басейните издигат руското знаме до  българското, разказаха очевидци. 

За връщането на руснаците, които са любимият турист на хотелиери и ресторантьори, защото харчат с размах, потвърди Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Повечето от тях имат тук имоти и много от тях се връщат, каза той. Британците в Слънчев бряг също си слагат знамето до праните гащи по балконите, с чувство за хумор описа ситуацията той. В момента на Слънчака е вавилонско стълпотворение. До края на последния уикенд са нощували 550 хил. души, цитира актуална статистика по регистрацията Драганов. Гостите на морето са от 57 националности, от целия ЕС, но и от трети страни. Тази година изненадата на морето са гости от Испания и Португалия, туристи, които обичайно пътуват до Велико Търново и Габрово. 

Към страните от ЕС трябва да се прибавят туристи от Турция, Северна Африка, Близкия изток, Израел, Великобритания.

Различни са и профилите на летуващите, разказа увлекателно Драганов. От Близкия изток идват цели фамилии на олинклузив, защото така различните поколения намират всичко, което им харесва в общите тави.  Обичайно главата на семейството се интересува от забавления в игрални зали, но останалите ходят на плаж или се отдават със страст на всички СПА услуги по морето. Към СПА изкушенията на България имат особена слабост израелците, а някои от тях пълнят балнеосанаториумите  в Девин.  

Британците са най-благодарните ни туристи, според Драганов. Те идват най-рано, когато ние сме с якета, а те вече плуват в морето, но напускат последни чак през октомври. За тях тук е истински рай, защото халба бира в момента струва 2,70 лв., което е просто един паунд. Те са родени пътешественици и си наемат самостоятелни апартаменти, не са любители на олинклузива, а чеверметата и скъпите стекове са основно предназначени за тях. Британците мразят таратор и ориз, но за сметка на това харесват всичко останало от българската кухня, повдигна завесата на различните вкусове Драганов. Той допълни, че на Слънчев бряг дори се е запознал с туристка от Ирак. 

До кря на август местата са заети и в  Несебър, Равда, Свети Влас и Поморие. Почиващите са от Румъния, Полша и Чехия. "Има и доста българи, които трайно са се установили да живеят и работят в Западна Европа. Те идват на почивка през лятото в Слънчев бряг и са немалка част от почиващите през последните няколко години", обясни  зам.-шефът на БХРА Веселин Налбантов. С румънци беше пълно в Ботаническата градина в Балчик, като опашката с коли пред входа стигаше 200 метра, разказаха жители на града.

На олинклузив идват и германци, и скандинавци, но броят е незначителен на фона на легловата база, твърдят хотелиери.  

Поляци, чехи  и унгарци са старите ни клиенти от времето на соца, които и в момента събират слънце в най-южните ни курорти Приморско, Китен, Ахтопол и Царево. Те идват традиционно в този район от десетилетия и промяна в профила на почиващите няма.  Созопол, който се слави като зона, окупирана от културтрегерите, пък привлича основно софиянци,  а друго любимо място на столичани е курортът Лозенец. 

Много шеф-готвачи се преместиха от Анталия в скъпите хотели в Обзор, видя “Телеграф". В олинклузивите могат да се видят и опитат чудесии на турската кухня и сладкарство, но и на най-доброто от българската и средиземноморската.  Това е и едно от обясненията за присъствието на турски туристи по нашето Черноморие. По морето е пълно и с украинци, които идват с автобуси и големи коли всеки ден. Те наемат основно апартаментите.  Повечето от тях купуват деликатеси в супермаркетите и си правят частни партита. Всички запитани хотелиери и ресторантьори са единодушни, че българският турист е предпочитан с изключение на руснаците, които харчат много наедро.



Още по темата: общо новини по темата: 1106
05.02.2024 »
30.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
10.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.08.2023 г.
0
 
 
На мен ми е интересно защо журналисти 'дето списват "уж" някакви новини са толкова неграмотни. В статията, дадения списвач чул-недочул пише нещо си. Начин на писане е първи, втори клас. Идиотски продължавате "журналистчета" някакви да създавате уж ШОК заглавия. После да ви четем простотията. Идиотски поддържате мутро държавата, като принизявате красивия някога Слънчев бряг, с определянето му от мутри и чалгари като Слънчака. А този курорт е правен в нищото от нищото и бе елитен. Да сега е кочина от алчност на държавни пионки, подчинени на Мутри. Наричате бизнесмени в своите статии всички мутри, крали та крали от народа и почернили много съдби. После кат утрепят някакъв такъв пък пишете та пишете сума ти време да ни занимавате с глупости. Това да си журналист е отговорна работа, а не през пръсти как да си заработил петте цента
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
Щом е толкова силен туризма и България се "пука по шевовете" от туристи, предлагам ДДС-то на хотелиерите да се върне на 20 %, а за сметка на това лекарствата и детските храни да са с ДДС 9 %
Aнонимен
на 14.08.2023 г.
0
 
 
Мокри сънища на хотелиер.
Aнонимен
на 13.08.2023 г.
0
 
 
Не ми хвалете британци и германци. Всички те идват на алкохолен туризъм в България. Нищо не плащат над това от основните им пакети, да не говорим, че туроператорите им правят големи отстъпки. Дори за нас българите е адски скъпо да почиваме на нашето черноморие, а за тях е евтино. Най-платежоспособни са руснаците, но ние сами със санкциите си режем клона на който стоим. Няма полети, всякакви идиотщини, а гледайте турците - всички полети са през там от Русия. Ние сме тъпи европейци, на които нищо не им се отдава, най вече да мислят за интересите на собствения си народ.
Aнонимен
на 13.08.2023 г.
0
 
 
Пълно е със свободни места на всеки един бг курорт и то от днес за утре.
Aнонимен
на 12.08.2023 г.
0
 
 
Някой май се е размечтал
Aнонимен
на 12.08.2023 г.
0
 
 
Моловете са пълни с украинци... Пътувах известно време и виждах украинци да се качват на мола...с пълни чанти ,с маникюри ,натъкмени ... А в момента уж е война ,а има украинци на почивка с мъжете си и децата си за по 7 и 14 дни... Нахални и пълнят чиниите и го изхвърлят в боклука .... А един румънец взел 6 палачинки и си изгаси цигарата отгоре им в чинията... Виждам всичко..
Aнонимен
на 12.08.2023 г.
0
 
 
Цените са убийствени!
Aнонимен
на 12.08.2023 г.
0
 
 
Как тези които харчат най много не са предпочитани от ресторант горите?
Aнонимен
на 12.08.2023 г.
+1
 
 
Пълни простотии.. Слънчев бряг е заринат от най-долната паплач от источна европа. Бедни невазпитани и нагли олигофрени. Прилича на Парад на клошарията.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: