Незаконен къмпинг расте в гора край Созопол, формално е наблюдателница за птици

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:37 / 14.02.2017
2118
Месеци преди началото на летния сезон на терен край Созопол, където е забранено строителството, предприемачи развиват къмпинг строителство. Разположени са десетки каравани и навеси, които формално се водят постройки за наблюдение на прелетните птици, съобщава bTV.

През 2013-а година проверка на Дирекцията на горите в Бургас установява, че 17 дка частна горска територия край Созопол е заградена. Според инж. Веселин Ранков, директор на Дирекцията по горите - Бургас такива територии не могат да се ограждат според Закона за горите. Въпреки актовете и постановленията обаче огражденията не са премахнати.

Две години по-късно собствениците добавят и постройки в имота. На помощ им идва променената наредба № 5 за строителство в горите. Поставят се 4 дървени навеса, 15 каравани и екотоалетна, с цел да бъде наблюдават прелетът на птиците през пролетта и есента. Въпреки че не е позволено, собствениците на терена се включват към ВиК и екетромрежата, а караваните се множат.

Проверка на Комисията на защита на потребителите установява, че теренът не е къмпинг, а паркинг за който се заплаща по 5 лв., на денонощие.

Миналото лято следва нов опит за узаконяване на къмпинга, но община Созопол отказва с мотива, че е в горска територия. Собствениците са готови да почакат още, с надеждата мораториумът да отпадне.

А междувременно промените в Закона за туризма и регламентът за къмпирането отново бяха отложени за след изборите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Несебър вече гъмжи от туристи
30% от хотелите в Слънчев бряг отварят днес
Готов е мостът от Царево за къмпинг "Нестинарка"
Откриха скелет на гигант в Дебелт
Ще позволят ли строежа на 28 вили близо до Ропотамо?
Ето каква присъда получи шофьорът на зърновоза-убиец, взел живота...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).