Нова църква на името на "Св. Георги" откриха днес в село Кондолово

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:41 / 06.05.2010
2530
Райско кътче, скрито от хорски погледи, но само на половин час път от морето - това е царевското село Кондолово. Намира се на централното Босненско било в Странджа. Уличките му ухаят на люляк и прясно окосена трева, а старите странджански къщи са насред големи и пусти зелени дворове. Докъдето стига човешкият поглед, всичко е зелено, а наоколо поляните са пожълтели от цветя. За градския човек това са неповторими гледки.

Селото има само 17 жители. За откриването на новата църква днес то събра много гости и бе необичайно оживено. Толкова много хора се събират само веднъж в годината, когато се чества празника на селото край параклиса „Св. Петка".

Село Кондолово има дълголетна история. Основано е от жители на средновековната крепост Урдовиза, днешен Китен. Хората, населявали някога тези места, били подгонени от лазите -морски пирати, и потърсили спасение сред вековните дъбови и букови гори на Странджа. На това невероятно място основали село Мързево, преименувано по-късно на Кондолово.

През ХVІІІ в. чума поразила селото и то било почти обезлюдено. И до днес песните от този край разказват за тежката съдба на хората, загубили близки, и как страшната болест отнела любовта на момци и девойки. Оцелелите от чумата няколко години по-късно се изселили в Русия, но скоро след това повечето се завърнали в Кондолово , за да започнат живота си отначало. По време на Илинденско -Преображенското въстание ново бедствие сполетяло селото - пожар унищожил много от къщите. Мястото обаче силно привличало хората и скоро след това животът в него отново закипял с пълна сила.

Най-голямата забележителност на Кондолово била старата църква „Св. Георги", строена още през 1875 г. Всички в селото я помнят. Помнят и как през 70-те години била разрушена като „грозяща сграда". Всичко станало много бързо. Дошли два багера и я съборили. Местните хора разказват за баба Стана, която се опитвала да ги спре. Хората успели да спасят само камбаната. А до последния ден църквата била действаща.

И 86-годишният дядо Желязко Грудов излезе днес да види новата църква. За старата той си спомня, че била голяма, на два етажа, с много голям сайван отвън, а по хубост можела да се мери само с Костийската. Богата била и на икони, но те били разграбени.

Хората днес се радваха на новата църква „Св. Георги". Тя е на същото място и носи същото име.

Кондолово се слави и с лековития си въздух. Тук въздухът е толкова чист, че можеш да дишаш с пълни гърди. Кметицата на селото разказва, че когато дошла да живее в селото преди четири години, страдала от астма, но въздухът напълно я излекувал.

Църквата е изградена на мястото на друга църква, която също е носила името на светеца и е съществувала до 70-те години на миналия век, разказа председателят на Общинския съвет в Царево Дечо Градев.

„В изграждането на храма се включиха всички институции - Общинският съвет, кметската администрация и Инициативен комитет, които събраха от дарения на местните жители, приятели и спомоществователи, за да може да се изгради този храм. Това показва, че институциите и гражданите, когато работят в една посока, може да се постигне добър резултат. Храмът е скромен, носи същото име на бившата църква - „Свети Георги". По този начин почти във всички селища на общината има изградени православни храмове и може да кажем, че няма селище, в което да няма църква" , каза още Дечо Градев. Около 20 000 лева са събрали от дарения местните хора, за да изградят православната църква. Някои от тях са участвали и с личен труд при градежа й.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).