Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Област Бургас се включва в ученето през целия живот
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 27.06.2016Коментари (0)1078
©
Състоянието на сектора за учене на възрастни на областно и национално ниво, анализи на причините за отпадане на учащи от образователния процес и формиране на политики за включването им обратно в системата на образованието са само част от задачите на новосформираната областна координационна група за учене през целия живот. В състава й влизат представители на общини в област Бургас, Регионален инспекторат по образование, двата университета в града, директори на професионални гимназии, статистическата служба, представители на читалищата и НПО, синдикатите. Групата ще има за предмет и да осигури възможности за развитие на хората, които имат определена степен на образование, но не работят по специалността си. Това ще се случва чрез осигуряване на различни преквалификации, които да водят до заетост, отговаряйки на нуждите на пазара на труда.

Област Бургас е една от 6-те области в страната, в които пилотно се създава такава група. По време на учредяването й присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам.областният управител доц.д-р Севдалина Турманова, която е и областен координатор за учене на възрастни, Валентина Дейкова - национален координатор и ръководител на Проекта "Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни", по който се случват и инициативите, началникът на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева.

"Образованието, заедно със здравеопазването и сигурността, е един от трите най-важни стълба за развитието на една държава. Институциите са длъжни непрекъснато и безотказно да търсят и осигуряват работещи механизми, чрез които всички отпаднали от процеса на образование да бъдат мотивирани да се върнат. Динамичното време, на което сме съвременници, непрекъснато ни показва, че липсата на адекватно обучение води след себе си негативни последици за обществата. Това не бива да се допуска, а тенденциите трябва да бъдат променени бързо. Убеден съм, че с експертния потенциал на всички включени в групата това може да се случи"- коментира областният управител Вълчо Чолаков по време на кръглата маса за учредяване на новата структура.

На събитието беше представено състоянието на сектора за учене на възрастни по основните показатели за развитие на образованието и обучението на възрастни в България. Разисквани бяха конкретни предизвикателства, които съществуват в Бургаска област. Функциите на областните групи ще отразява от една страна модела на структуриране и функциониране на Националната координационна група за учене през целия живот, а от друга ще бъде очертан специфичния профил на заинтересованите страни във всяка област.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: