Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обясниха на ученици от Равда колко е вредно да се пушат цигари
Автор: Екип Burgas24.bg 16:19 / 13.06.2019Коментари (0)1224
©
По традиция всяка година по инициатива на  Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. През 2019 година, този ден премина под мотото "Тютюн и здраве на белите дробове“. В тази връзка МКБППМН- Несебър организира среща на учениците от 5, 6 и 7 клас от OУ,, Св. св. Кирил и Методий" - село Равда с представители на дирекция ,,Профилактика на болестите и промоция на здравето" към  РЗИ Бургас.

Присъстващата д-р Желева подчерта, че тютюнът за пушене е много вреден под всякаква форма, включително пури, лули или наргиле. Една от  известните и предотвратими причини, имащи отношение към заболеваемостта на дихателните пътища и белите дробове е тютюнопушенето.

След като описа вредата на тютюнопушенето върху белия дроб, тя отбеляза и вредата от пасивното пушене, като изложи статистика, според която при пребиваване в помещение с пушачи в продължение на 8 часа, пасивните пушачи поемат чрез дима токсични вещества, които са равни на повече от 5 условно изпушени цигари. Тава доказва, че и пасивното пушене се явява риск за развитие на рак на белия дроб.

След презентацията и краткия филм по темата за борбата с тютюнопушенето инспекторите от РЗИ Бургас  приканиха желаещите да се тестват с уреди за измерване на телесните мазнини – калориметър, апарат за измерване на въглеродния монооксид и очила за алкохол – алкоочила, предоставени от Регионалната здравна инспекция. Инспекторите на РЗИ призоваха младежите да обърнат внимание на двигателната си активност, защото именно тя влияе добре на тонуса и  самочувствието. Най-голям интерес сред учениците предизвикаха очилата за симулация на употреба на алкохол. Очилата използват специална технология, която позволява на носещите ги да разберат как различните количества алкохол влияят на баланса, зрението, времето за реакция и преценката. С лесни активности като ходене в права линия, седене на един крак, хващането и хвърлянето на предмети учениците разбраха колко неадекватни и опасни  стават реакциите на човека след злоупотреба със спиртни напитки. Желаещи да измерят телесните мазнини също имаше. Утвърденият от специалисти апарат дава бърза, точна информация и с него може да се следи индекса на телесната маса ( BMI ). Той показва процента на мазнините според височина, тегло, възраст, пол.По време на срещата учениците научиха, че апаратът измерващ въглеродния монооксид в издишвания от пациента въздух, изчислява карбокси хемоглобина в кръвта му и в зависимост от тези данни се определя степента на никотинова зависимост, която е основен параметър за изграждане на програма за отказване от цигарите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: