Ограничават строежите в защитените зони край Царево

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:32 / 06.07.2008
649
Силно ограничаване на строителството в защитените зони на община Царево предвижда коригираната екологична оценка на новия Общ устройствен план. Тя е внесена в Министерството на околната среда и водите, а пълният текст на доклада може да се види и на електронния сайт на общината.

На повече от 100 страници експертите посочват основанията за изменение на ОУП и евентуалните промени върху природата от предвиденото застрояване. Корекциите се наложиха, след като през април Междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет върна екооценката за преработване. Възложител на проекта за ОУП е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според експертите новият устройствен план не бива да допуска строителство в защитените местности "Устие на река Велека" и „Босна".

В защитена зона "Странджа" те препоръчват следните забрани за строителство - върху терена до бъдещото голф игрище край Варвара, още две зони в землището на селото, терен в съседство със защитената местност „Наково кладенче", зоната, която граничи със "Силистар", както и два терена край Резово.

Според експертите не би следвало да се сменя предназначението на земята в зоните по НАТУРА - Караагач и Босна.

„Решихме да огласим Оценката за съвместимост на ОУП, тъй като от откриването на процедурата следваме принципа на прозрачност и пълно информиране на всички заинтересовани страни. Наред с препоръките трябва да се отбележи , че експертите отчитат и негативните последици при нереализиране на новия ОУП - вероятност да продължи незаконното строителство и безконтролното сменяне на предназначението на земята, както и обезлюдяването на селища от вътрешността на общината „, коментира кметът на Царево", Петко Арнаудов.

Източник: в. "Черноморски фар"


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
19.05.2010 Липсата на ОУП в Царево помага безконтролното застрояване
23.10.2009 Кметът на Царево ще съдейства за да не ни санкционира ЕК
09.03.2009 Шефът на парк “Странджа”: Искат да строят курорти с 50-60 хил. легла. А откъде вода?
29.08.2008 Обнародваха новия устройствен план на община Царево
08.08.2008 Експерти предупреждават екоминистъра за санкции заради Странджа
01.08.2008 Одобриха Общия устройствен план на Царево
Още новини от Регионални новини:
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?
Борят се за живота на мотоциклетист, катастрофирал в Руенско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).