Опитват да стопират и тайното тричане на кучета в Странджа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:40 / 20.02.2015
1459
Еколози и защитници на животните организират с помощта на полицията блокиране на тайното тричане на кучета в Бродилово.

Обичаят по традиция се изпълнява в понеделника на така наречената То­­до­рова седмица, която започва от Сирни Заговезни - или 7 седмици преди Великден.

Еколозите са потърсили вчера областния управител Вълчо Чолаков и той е обещал съдействие от органите на МВР и ОДБХ. До общината в Царево и до Бур­гаската окръжна прокуратура те са изпратили сигнал, че обичаят може да бъде изпълнен ден преди това - в събота. Подписка в социалната мрежа е събрала над 4100 поддръжници на идеята да се забрани официално обичаят тричане в Странд­жа. Подписите са събрани на хартия в Бургас, Севлие­во и Горна Оряховица.

Природо­защит­ниците се активи­зираха в последните три години, след като на 13 април 2011 г. 41-вото Народ­но събрание прие промени в Нака­за­телния кодекс за кри­­минализиране на обичая, при който се въртят ку­­чета, за да им се вземе страха и за здраве. По­­лицията още тогава се опита да предотврати изпълнението му, но местните започнаха да го изпълняват тайно на различни места или ден преди това. Еколозите припомнят, че с чл.325б от НК и чл.66 от ЗЗ. Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) е издал забрана на обичая тричане на куче. Нарушителите подлежат на санкции от 50 до 250 лева.

Природозащитниците оба­­­­че са притеснени, че униформените и ветеринарите може да закъснеят за нелегалния ритуал, ако отидат в деня, в който трябва да се извърши. Тогава ще бъдат поставени пред свършен факт, а никой от местните няма да признае кой е участвал в криминалното деяние.


Виж коментарите (4)

Още по темата (4):
12.03.2013 Погнаха кмета на Бродилово за варварския обичай "тричане"
23.02.2012 Готвят мирен поход срещу варварския обичай "тричане"
09.03.2011 Анонимни заплахи за кмета на Царево, заради обичая "Тричане"
09.03.2011 Бургаски етнолог: Обичаят "Тричане" може да бъде омекотен
Още новини от Регионални новини:
В едно село в Бургаско живее само един човек, има друго без нито ...
Отлична работа на карнобатската полиция
Мъж от Сунгурларско разбра, че полицията дебне за пияни шофьори и...
Колко нови жилища построиха в Бургаско от началото на годината?
Кола се заби в дърво в Айтос, шофьорката попадна в болница
Строи ли се в Бургаско?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).