Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдени в Португалия мъж и жена от Карагеоргиево ще лежат в български затвор
Автор: Иван Сотиров 16:43 / 26.05.2020Коментари (2)11051
©
Апелативен съд – Бургас потвърди отказ за изпълнение на Европейска заповед за арест за двама жители на село Карагеоргиево, община Айтос и прие наказанията им "лишаване от свобода“ да бъдат приведени в изпълнение от прокурор на България.

Айше Х. и Сабахатин Р. и двамата от Карагеоргиево  са влезли в сила присъди от Централен съд за наказателни дела – Лисабон, Португалия. За всеки от тях има издадена европейска заповед за арест от 4 февруари 2020 г. на базата на съдебно решение от 12.12.2017 г. на същия съд и са търсени от съдебните власти на Р Португалия за изтърпяване на ефективно наказание.

 61-годишната Айше Х.е осъдена на "лишаване от свобода“ за срок от 4 години, за извършването на общо 6 престъпления в Португалия. В заповедна за арест е посочено, че през декември 2014 г.-януари 2015 г. в  Лисабон  Айше Х., в съучастие с други подсъдими по същото дело лица - български граждани, осъществила две обикновени кражби на банкови дебитни карти и банкови книжки от владението на техните собственици. По същото време, отново в съучастие с други съподсъдими Айше Х. е осъществила и 3 обикновени компютърни измами и една квалифицирана компютърна измама. Цитираните компютърни измами, съгласно португалското наказателно право, се свеждат до неправомерно използване на данни за чужди платежни инструменти - теглене на суми от АТМ устройства с чужди платежни инструменти и съответните за тях кодове, както и неоторизирани покупки на стоки в търговски обекти чрез ПОС терминал с използване на чужди платежни инструменти, с намерение деецът да придобие за себе си или за трети лица незаконно облагодетелстване. Квалифицираният случай на компютърната измама по смисъла НК на Р. Португалия визира паричната стойност (сравнително висока или висока) на причинената с деянието имуществена вреда.

В Европейската заповед за арест на Сабахатин Р (65 г.), издадена въз основа на същото съдено съдебно решение, е посочено, че е признат за виновен в извършването на общо 2 престъпления - обикновена компютърна измама и квалифицирана компютърна измама и му е наложеното ефективно общо наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 9 месеца.

Бургаският апелативният съд споделя изводите на първата инстанция, че изпълнението на Европейската заповед за арест  следва да бъде отказано и за двете търсени лица, като се приеме наказанията им "лишаване от свобода“ да се приведат от прокурор в България. Подобна възможност е изрично предвидена сред основанията за отказ от изпълнение в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и  следва да бъде реализирана.

В случая исканите лица са български гражданин, заявили, че не желаят да търпят наказанието в Португалия.  След като първата инстанция правилно е съобразила напредналата възраст на двамата, здравословното състояние – трайно намалена работоспособност в резултат на тежки хронични заболявания на Айше Х., чистото съдебно минало и трудовата заетост на Сабахатин Р, както и с факта за изтърпяване на наказанието в държавата на произход, свързан принципа на хуманност и човешко отношение, то правилно е прието наказанието лишаване от свобода по ЕЗА за всеки един от тях да бъде приведено в изпълнение от прокурор в Р България. Това обстоятелство изцяло би съответствало на поетите международноправни ангажименти, доколкото наказанията на двете искани лица ще бъде изпълнени по същия начин и срок, както в Р Португалия, посочват апелативните съдии.

Решението на Бургаския апелативен съд е окончателно. Заверен препис от постановения съдебен акт ще бъде изпратен незабавно на Върховна касационна прокуратура и на Министерство на правосъдието на Република България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2020 г.
0
 
 
"Хуманност и човешко отношение" но към кого? Към някакви човекоподобни изроди ли? Към такива - само евтаназия!
Aнонимен
на 26.05.2020 г.
0
 
 
Да быаха ги съдили за нормално крайба да но тиыа хора не выарвам да знаыат как се отварыа компГјтър, коы знае коы иксползва данните им
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: