Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриха паметник на Христо Ботев в Поморие
Автор: Екип Burgas24.bg 17:23 / 20.12.2012Коментари (0)1010
От днес, с гордост и самочувствие, граждани и гости на Поморие ще могат да сведат глава, да помълчат и да отдадат частица от своята признателност на една от най-великите личности от българската история - Христо Ботев. Това стана възможно с откриването на бюст-паметник на поета -революционер в градинката на кв." Свети Георги" в Поморие, до сградата на читалище "Светлина-1939". Сбъдна се мечтата на поколения граждани на Поморие, които искаха да развеят националния флаг, да положат венци и цветя пред паметника на българския национален герой, който се бори срещу поробителите самоотвержено и всеотдайно, както със сабя, така и с перо.

Уроците на миналото са усвоени от младите наследници на Свободата, талантливите скулптури - Милен Каменов и Христо Георгиев. Родени през 1985 година, те са състуденти, колеги и приятели. Завършват през 2008 година "живопис и скулптура" във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" -Велико Търново и още същата година-2008, правят дарение за община Поморие - скулптурната композиция "Игра", разположена на крайбрежния булевард "Яворов" в Поморие.

Двамата творци заедно правят бюст паметник на Васил Левски, който бе открит на 4 юни тази година в центъра на Поморие. Със своето изкуство, тези двама млади автори правят възможно съхраняването на паметта за героичните българи и предаването им на поколенията.

Гости на това изключително събитие бяха областният управител на Област Бургас - Константин Гребенаров, Боян Ботйов - праправнук на Христо Ботев и председател на Общонародна фондация "Христо Ботйов", председателят на Общински съвет Поморие - д-р Милена Енева, общински съветници, директорът на ОУ"Хр. Ботев" -Кръстинка Цветкова, директори на училища и детски градини от община Поморие, служители на НЧ "Светлина-1939" и НЧ "Просвета-1888".

"Горд съм, че днес, на Игнажден, в нашия дом - гр. Поморие, влезе един велик българин - Христо Ботев" каза кметът Иван Алексиев,който е възложител на проекта, малко преди да открие официално паметника. Специален поздрав по случай това изключително събитие, поднесе Областният управител - Константин Гребенаров.

Боян Ботйов, правнук на брата на Христо Ботев - Кирил, който единствен от рода оставя потомство, също беше сред официалните гости. Той изказа своята благодарност и задоволство от инициативата на Община Поморие и връчи на кмета Иван Алексиев почетен плакет и грамота за принос в съхраняването на Ботевия дух, идеали и творчество в новия технологичен ХХI век.

Директорът на ОУ " Христо Ботев" г-жа Кръстинка Цветкова символично вгради пред паметника на Христо Ботев пръст от лобното място, донесена от участниците на 62 - рия Национален поход "От Козлодуй до Околчица" през 2008г.

Венци и цветя поднесоха областният управител, кметът на община Поморие, председателят на Общински съвет Поморие, ученици, учители и граждани.

Празнична програмата, посветена на патронния празник, изнесоха учениците от ОУ "Христо Ботев" - гр. Поморие, с което се сложи началото на националните чествания по случай 165 годишнината от рождението на Христо Ботев през 2013г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждането на АМ "Тракия"
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: