Отстраниха аварията с фекални води на плажа в Черноморец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:32 / 21.08.2014
1079
Аварията, която предизвика изливането на фекални води на централния плаж в Черноморец е отстранена. Това показа проверка на Нова тв тази сутрин на място. Какви са причините за инцидента и как се пречистват водите в черноморските общини?

От тази шахта при проливен дъжд обикновено потичат отпадни води, защото тръбата е тясна. При последното протичане е имало и друга причина.

"Ами в мръсната канализация в колектора бяха намерени хавлии и чаршафи. А тук, в отливника бяха намерени парцали", обяснява кметът на Черноморец Добри Добрев.

В Черноморец всички знаят, че още няма пречиствателна станция.

"А принципно не се ли страхувате да се къпете в морето?! -По принцип да, но дошли сме тук и нямаме избор", споделя Мария.

"Колкото и да ми е неприятно трябва да ви кажа, че в момента отпадните води се излизат в залива Вромос", добавя кметът на Черноморец. Местните обвиняват за това държавата.

"Когато пускаха презастрояването на Черноморието къде й беше, къде беше намесата на държавата!? Къде й беше акъла на държавата да допусне това презастрояване, да се увеличи сградния фонд, а преди това да не се направи инфраструктурата за пречиствателните станции", разказва Румен Ангелов - жител на Черноморец.

Повечето общини по Южното Черноморие вече строят или разширяват съществуващи пречиствателни станции с европейски пари.

До края на годината трябва да е готово разширението за Несебър, Ахелой и Поморие. Работи се и в Созопол. Станцията там ще събере и каналите на Черноморец.

"Чакаме да свърши сезона и започваме да копаем в Черноморец. Срокът е до края на 2014 г. ние трябва да бъдем готови и вързани към Пречиствателна станция- Созопол", твърди кметът на Черноморец Добри Добрев.

Кметът на Созопол отказа да каже докъде е стигнал строежа. По думите му, темата не трябвало да се раздухва.

В Приморско от 2 години имат изготвен идеен проект за разширение на съществуващата пречиствателна станция, но чакат одобрение от екоминистерството. В Царево също чакат подпис оттам, за да свържат новия квартал с пречиствателната станция. На хартия изглежда, че проблемът с кафявата вода е почти решен.

"Какво е мнението ви за чистотата на водата? - Ами нормално за българските стандарти, какво да ви кажа повече?", казва туристът Ненко.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Много неприятен инцидент с велосипед в карнобатско село
С 22 млн. лв. строят новата пречиствателна станция на язовир "Ясн...
Огромен проблем тревожи бранша по морето преди старта на сезона
Спешна помощ на плажа с джет, вместо с линейки?
Шофьорка от Русия направи голяма беля в Поморие
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).