Поморие отбеляза 80 години от рождението на поета Радко Радков

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:30 / 03.08.2021
1501
С музикално-поетичен спектакъл "Наследникът на Шекспир" Поморие отбеляза 80-годишнината на гениалния български поет, драматург, богослов, преподавател и единствен в света два пъти носител на Наполеоновата награда "Солензара“ - Радко Радков. Културното събитие, сложило началото на традиционната Седмица на морето, привлече в  Читалище "Просвета 1888“ много почитатели на талантливия ваятел на думите. Приятели на поета, гости на града, интелектуалци, туристи от страната и чужбина, както и негови студенти и състуденти бяха завладени от магията на духовния празник в черноморския град.

"В днешния бързо променящ се обществен и политически живот на страната, като че ли поетическото изкуство е изгубило своето място и значение. То е останало забравено някъде в друга епоха и в друг свят. Ежедневните кризи в обществото и държавата са погълнали вниманието ни дотолкова, че сме изгубили сетивността си за поезия, за изкуство, за талант“. С тези думи областният управител проф. Мария Нейкова откри тържеството, което бе уважено от председателя на Съюза на българските журналисти Анна Заркова и представители на Община Поморие. Съпругата на поета и неговата дъщеря Мария Радкова също бяха сред участниците.

"Радко Радков беше една трагична личност, но той би се радвал, ако за него говорим с усмивка. Беше един светлоносец, от който така много се нуждаем в момента“ - каза още поетесата Мария Радкова и запозна публиката с прочувствен сонет, който е посветила на баща си.

Проф. Мария Нейкова не само в качеството си на областен управител, но и като университетски преподавал, се присъедини в подкрепа на предложението на доц. Милен Михов в училищната програма по литература да се включи за изучаване и творчеството на Радко Радков. "Защото неговата поезия е просветление. А България има нужда от просветеност, от знание, от духовност. Всички ние имаме нужда от поетичното слово в живота!“, каза още областният управител проф. Мария Нейкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмени бият алармата! Може хотели и ресторанти да затворят в ...
Полицаи от Приморско хванаха мъж да шофира дрогиран за пореден пъ...
Кола изхвърча от пътя, жена е в болница
Коклюшът в Бургаско: Има ли заразени?
Руснак сгази лука в Равда
Полицията в Карнобат по следите на крадец на крави


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).