Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потвърдено: Бабата ще лежи 4 години за показното убийство на Костов
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 06.02.2018Коментари (1)5760
© Burgas24.bg

Апелативен съд - Бургас потвърди присъдата на Димитър Димитров, признат за виновен в убийството на Иван Попов, известен с прякора "Костов", извършено на 15.11.2015 г. в гр. Поморие. 

Наказанието, което Димитров трябва да изтърпи, е четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим. Съдът е постановил 35-годишният помориец да заплати на пострадалото семейство сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението и разноските по делото на втората инстанция.
 
Пресофисът припомня, че делото пред Апелативен съд - Бургас беше образувано след прокурорски протест срещу постановената присъда. Съдебният акт беше обект на жалби и от страна на подсъдимия Димитров и частния обвинител - майката на Иван Попов. По време на въззивното съдебно следствие бяха възпроизведени записи от охранителни камери в района пред арт-клуб "Омара" в Поморие, запечатали минутите преди и след престъплението. 

Самият фатален сблъсък е предшестван от промяна в отношенията между Попов и Димитров, резултат от отклоняването на подсъдимия от "правия път". Той е обвиняван, че е станал "шанаджия",т.е. уличен самостоятелен дилър на марихуана и е започнала акция по "сплашването" му. Попов започнал постоянно да му звъни по телефона и да му напомня, че именно той е "шеф" на "Фирмата". Ден преди убийството Попов нападнал с гумен чук Димитров на публично място, въпреки че знаел за здравословните му проблеми и бъбречната трансплантация. 

Втората инстанция е приела, че по пострадалия Попов са изстреляни общо 6 куршума, като по тялото му са открити шест входни рани и три изходни рани при намерени на местопроизшествието 6 гилзи. Съдът е посочил, че с действията си подсъдимият Димитров е извършил убийството при превишаване пределите на неизбежната отбрана.
 
Доказателствата по делото и данните от видеонаблюдението, възпроизведено в хода на въззивното производство, включително и на забавен каданс са насочили съдебния състав към извода, че изстрелите са произведени в условията на започнало спрямо Димитров от страна на пострадалия Попов и незавършено нападение с нож, което е било пряко и непосредствено. Пръв от заведението е излязъл Попов, който приведен, бързо и на бегом се отправил към подсъдимия и неговите двама спътници с викове "Ще ви изкормя! Ще ви изколя!", без да е предизвикан от техни думи или действия.
Въззивният състав е приел за безспорно, че при наличие на непосредствено нападение с нож и отправени вербални закани, действията на подсъдимия следва да се възприемат като насочени в защита на живота и здравето му.
 "Поведението на пострадалия, думите и действията му, не остават съмнения за никой от присъстващите, че същият ще изпълни и започва изпълнение на демонстрираното намерение да се саморазправи с подсъдимия Димитров като го нападне и нарани", пише в постановения съдебен акт.
Апелативният съд се е съгласил с отчетените от първата инстанция смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия - чистото му съдебно минало, съдействието на подсъдимия за разкриване на обективната истина в досъдебната фаза на процеса както и тежкото му здравословно състояние, доказано с многобройната медицинска документация приложена по делото.

Обосновано и законосъобразно като отегчаващи вината обстоятелства са отчетени както факта, че към момента на престъплението Димитров е бил повлиян от употребените наркотици, така и многобройните и тежки наранявания причинени на пострадалия, предизвикани от произведените 6 на брой изстрела. Отчетено е и агресивното поведение и упоритата воля за саморазправа от страна на Иван Попов.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.



Още по темата: общо новини по темата: 18
22.08.2018 »
07.11.2017 »
30.06.2017 »
26.06.2017 »
30.05.2017 »
14.02.2017 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.02.2018 г.
0
 
 
Значи ако някой те нападне с нож с викове, че ще те заколи (и очевидно има това намерение), а ти го застреляш, те осъждат на 4 години затвор и да платиш 100 000 лева на нападателя? И това е правосъдие?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: