Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приморско продължава борбата против изграждането на рибните ферми
Автор: Екип Burgas24.bg 17:03 / 28.04.2014Коментари (0)802
©
Представители на местната власт, заедно с членове на Туристическата камара, рибари и хора от местния бизнес на община Приморско, се събраха, за да обсъдят варианти за намирането на решение на постъпилите инвестиционни намерения за изграждането на рибни ферми в акваторията между Приморско и Китен. На срещата присъстваха: областният управител Павел Маринов, представители на Басейнова дирекция, РИОСВ, ИАРА, Асоциация на природозащитните организации и фирмите инвеститори.
Преди месеци за изграждането на изкуствените рибни съоръжения за отглеждане на ципура в общината са постъпили две инвестиционни намерения. Предвижда се едната от фермите за отглеждане на риба да се състои от 3 потопяеми стоманени рибарници с диаметър 22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини.

Жителите и местната власт са категорично против изграждането на такъв вид съоръжения. Според тях, последствията ще бъдат пагубни за туризма на черноморската община. Мнението на рибарите е, че гранулите, с които ще бъде хранена рибата, ще замърси водата и плажните ивици, а мястото, където е предвидено изграждането - ще пресече естествената й миграция, което ще се отрази на риболова. От там минава маршрутът за разходка с лодки през лятото, а освен това може да бъде възпрепятствано провеждането на редица спортни състезания, категорични са жителите на Приморско. Кметът Германов поясни, че не е против инвестиционните намерения, стига те да не пречат на развитието на Общината като туристическа дестинация. Той настоява за промяна в законодателството, където първо да се иска мнението на местните хора.

Според Басейнова дирекция, законът дава възможност за такъв вид инвестиции във въпросния залив, но уточниха, че при взимане на решение ще се съобразят и с мнението на местната общност. От РИОСВ също изказаха готовност да чуят мнението на хората, като уточниха, че процедурата по издаването на разрешително не е приключила.

Опитите на инвеститорите да убедят местните, че по никакъв начин рибните ферми няма да пречат на развитието на Приморско, останаха напразни. За пореден път жителите на Приморско показват готовността си да се борят против изграждането на фермите за отглеждане на риба. Според тях, ако държавата не се намеси, ще бъде ликвидиран един от най-доходоносния бизнес за страната ни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: