Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Природен парк "Странджа" се развива успешно чрез европроект
Автор: Екип Burgas24.bg 15:35 / 08.06.2015Коментари (0)1143
©
Проект "Устойчивото управление и устройство на природен парк "Странджа" върви към своя финал. Той трябва да приключи до 30 октомври тази година, уточни на нарочна пресконференция ръководителят на проекта Катя Димитрова. Пресконференцията се проведе на открито в една от най-посещаваните местности край с. Синеморец, където се намира параклиса на Света Петка.

Дейностите, чрез които се осъществяват целите, заложени в проекта, се групират в четири направления: мерки по опазване и възстановяване на местообитания и видове; подобряване на посетителската инфраструктура; образователни програми и интрепретация на природно и културно наследство; подобряване на и оптимизиране на управлението на защитената територия.

До момента са изготвени доклади и оценки за състоянието на местообитанията и целевите видове. На тяхна база са реализирани опазващи, възстановителни и превантивни мерки. Ограничено е негативно антропогенно въздействие върху популациите на водните костенурки, чрез доставка и монтиране на две платформи за почивка и създаване на места за яйцеснасяне. Успешно се възстановяват находищата на синя хвойна и кримски чай. Ограничено е разпространението на инвазивни видове (айлант, аморфа), а 71 дка са залесени с местни дървесни растителни видове - дъб, липа и горско плодни. Обезопасени са проблемни точки от електропреносната мрежа за опазване популациите на дневни грабливи и щъркелоподобни птици. Проведена е разяснителна кампания за природозащитната и стопанска стойност на защитени видове животни и местообитания и са поставени информационни табели за превантивно опазване.

Изградените интерпретативни, познавателни и туристически маршрути значително повишават интереса от страна на туристите към Природен парк "Странджа". Подновена е маркировката и са обезопасени съществуващите туристически маршрути. Изградените веломаршрути по съществуващи черни и стабилизирани пътища в Парка с обща дължина 110 км допълват възможностите на Парка да се развива като привлекателна туристическа дестинация.

Част от дейностите по проекта са насочени към изпълнение на образователни и интерпретативни програми. Създадена е специализирана образователна програма "Природата на Странджа" и 5 интерпретативни програми за различни възрастови групи.

Разработени са тематични мултимедийни презентации за природозащитната стойност на Парка, изготвени са и аудиопътеводители за 5 маршрута на български и английски език. Интернет страницата на Парка е разширена и също предоставя информация на английски и руски. Голям ефект се очаква от монтираните обществено информационни портала /киоски/ във Варна, Бургас, Несебър, Приморско, Царево и Созопол.

В помощ на местните жители е разработен наръчник за устойчиво ползване на земеделски земи, свързано с опазване на влечуги, птици и дребни бозайници. Създадена е Стратегия за природосъобразен туризъм и е изготвен Стандарт за парковата инфраструктура.

В процес на изпълнение е изграждането на система за електронно представяне и подпомагане на дейности на ДПП Странджа. Ремонтират се централния офис на дирекцията на Парка в гр. Малко Търново и сграда в Ахтопол, която ще бъде информационно - посетителски център "Приморска Странджа".

За времето до приключване на проекта ще бъдат ремонтирани и обновени експозициите в ИПЦ Малко Търново и ИПЦ - Горска сбирка в село Граматиково.

Съществуващият разсадник ще бъде разширен. В 18 населени места на територията на ПП "Странджа" ще бъдат създадени информационни точки. Предвижда се още изработка и монтиране на нова паркова мебел за отдих и пикник. Сред предстоящите дейности от особена важност е ремонтът на съществуващата туристическа инфраструктура.

Проект "Устойчивото управление и устройство на природен парк "Странджа" е на стойност 5 200 000 лв. Крайният срок за неговото изпълнение е 30 октомври 2015 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: